Csak egy alpolgármester fogadta a Kínába érkező német kancellárt

Olaf Scholz német kancellár vasárnap nagyszabású, háromnapos kínai látogatásra indult, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére törekedjen, miközben a nyugati szövetségesek és Peking között számos kereskedelmi és politikai kérdés miatt egyre nagyobb a feszültség.
A kancellár, akit miniszterekből és olyan vállalatok vezetőiből álló nagy delegáció kísért, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes, a délnyugati Csungking városában, a több mint 30 millió lakosú ipari központban landolt.
Scholz Li Csiang miniszterelnök meghívására érkezett Kínába, a repülőtéren mégis Csungking alpolgármestere, Zsang Guozsi és Kína németországi nagykövete, Wu Ken fogadta delegációját.

A német kancellár a tervek szerint hétfőn Sanghaj pénzügyi központjába látogat, majd kedden a fővárosba utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai államfővel és Li Csiang miniszterelnökkel. A háromnapos út, amely a második és a leghosszabb, amióta 2021-ben hivatalba lépett, a hírek szerint a világ második gazdaságával való üzleti kapcsolatok megerősítését célozza, a “szétválasztásra” irányuló amerikai felhívások ellenére. Várhatóan az orosz-ukrán konfliktus és a Tajvannal kapcsolatos feszültségek leküzdését is érinti majd.

“Kína továbbra is igazán fontos gazdasági partner” – mondta Scholz pénteken újságíróknak, és ígéretet tett arra, hogy megpróbálja biztosítani a tisztességes versenyt a Kínában működő német vállalatok számára.

Scholz látogatására annak ellenére kerül sor, hogy Németország nyugati partnerei szigorítják a Pekinggel folytatott kereskedelmet, és az Egyesült Államok a kínai technológia által feltehetően jelentett nemzetbiztonsági kockázatokat vizsgálja. Kína tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és minden vádat politikai indíttatásúnak és tisztességtelen versenygyakorlatnak minősít.

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük