Cs. Szabó Béla: DEJA VU ÉRZÉS

Biztos vagyok benne, hogy mindenki érzett már ilyet, amikor úgy érezte, hogy valamit már átélt egyszer. Nos, itt most átéljük azt amit tanultunk annak idején az iskolában a történelem órákon, egészen pontosan az első világháború kirobbanása előtti időkben. Szinte ugyanazok a nemzetközi konstellációk, ugyanaz az arrogáns politikai álláspontok, ugyanaz az emberiséggel semmit sem törődő felelőtlen világhatalmi érdek.

Az első világháborúnál még elég volt egy politikai gyilkosság, amelyet nem sikerült megtorolni törvényes módon és ez indított el egy lavinát, amely több millió ember halálához vezetett. Ma már az ilyeneken rég túl vagyunk, hiszen a világhatalmak jogot formálnak arra, hogy egy nemzet katonai vezetőjét drón csapással öljék meg, ha ezt szükségesnek ítélik meg! Itt emlékeztetnék Trump idején az iráni titkosszolgálatok vezetőjének megölésére, akit azzal vádoltak, hogy terrorakciókat tervezet az arab világban.

Itt nem árt rögtön tisztázni valamit! Minden titkosszolgálat még a CIA és az MI6-is a polgári és a nemzetközi jog mezsgyéjén sétál és bizony olykor-olykor nem lehet eldönteni mikor mennyire lépik át a határait! Így tehát az vesse a másikra a követ aki nem lép hasonló mocsárba. Azóta is a világ vezető hatalmai és azok kedvencei számtalanszor lépték át ezt a határvonalat, amelynek oka az, hogy felelősség kérdését a NAGY gittegylet nem képes megoldani, vagyis az ENSZ egy olyan szervezet amely képtelen a világot egy normális mederben tartani. Ennek oka az is hogy az USA szerepe megkérdőjeleződött mint első számú világhatalom.

Az első világháború időszakában létrejött Népszövetség ugyan olyan gittegylet volt mint a mai, hiszen az sem tudta feloldani azokat az érdekellentéteket, amelyek a háború kirobbanásához vezettek. Az új kihívók Kína és Oroszország helyet követel magának a nap alatt és nem hagyja, hogy trükkökkel és zsarolással megakadályozzák a világban meglévő érdekeinek érvényesítésétől.

Márpedig érdekellentét van bőven! Szinte látni, ahogy az egyes országok csoportosulnak -egyenlőre még csak gazdasági érdekközösségbe-, egy majdani katonai szövetség reményében. Ha valaki nem látná, akkor az egyik csoport a NATO, amely védelmi szövetségnek mondja magát, de az elmúlt -és nem csak a mostani- események súlyosan megkérdőjelezik ezt az állítást. A másik ilyen csoport Oroszország és a perifériára került kisebb országok, valamint Kína és nem utolsósorban Irán, aki szintén szemben áll az USA-val, hiszen az arab világ egyik tekintélyes vezetője. Ez a két csoport vetekedése nagyon sok veszélyt rejt a világ polgáraira. Sokkal többet, mint a két világháború együttvéve! Ha itt most valamelyik politikus arrogáns módon hibázik, akkor bekövetkezik az ami a világ végét jelenti, legalábbis az ember földi létének a végét!

Amerika folyamatosan rossz válaszokat adott az egypólusú világhatalmi pozíciójára. Ez vélhetőleg a mérhetetlen kapzsiságának köszönhető, amellyel a gazdasági erőforrásoknak a mindenáron való megszerzése és ezzel a további vezetői pozíciójának a megtartása és kiszélesítése volt a cél. A rossz válaszok nem csak a geopolitikai kérdésekben, hanem az erőszakos ideológiák és társadalmi kérdésekben is kirívóak voltak és ezek erőszakos exportja mérhetetlen sok értetlenséget és nem kevésszer gyűlöletet vált/váltott ki sok nemzetből!

Nekünk halandó polgároknak nem sok tennivalónk van egy ilyen világban, sajnos! Amit tenni tudunk az annyi, hogy reménykedünk, hogy minden politikus felelősségteljes módon dönt és vigyáz erre a kicsiny bolygóra, amit a mindnyájunk hazájának tekintünk.

Cs. Szabó Béla közíró

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük