Csaba testvér heti gondolatai

Lépjünk az őszinte bűnbánat útjára
“Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta el a farizeusoknak: „Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a gazdag kapuja előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, amely a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit. Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt.”
Lk 16,19
Ne áltassuk magunkat, van örök élet és van sajnos pokol is, de örömmel kell, hogy tudomásul vegyük, hogy van mennyország is.
Hajlamos az ember azt hinni, hogy Isten végtelen jóságos, és valóban Jézus Krisztus példája, aki még a kereszten is kész volt a bűneit megvalló jobb latornak megbocsátani, felbátorít arra, hogy bízzunk abban, hogy Isten irgalmas mennyei Atyánk. Elgondolkodtatott engem a magyarországi elnöki kegyelemmel kapcsolatos jelenség. Az irgalmat felülírta az emberek igazságérzete, és a médiából ismertek az ezt követő események.
Kérdem én azt, hogy ott ahol mindenről lehull a fátyol és egymást és magunkat olyannak látjuk amilyenek valóban vagyunk, ott Isten színe előtt vajon mit fognak mondani azok, akikkel együtt éltünk, akiknek a háta mögött beszéltünk, akikkel jót vagy rosszat tettünk. Ott világosan látható lesz, hogy lehetőségeinkkel mennyire éltünk, irgalmas szeretetből hányszor álltunk fel, hogy jót tegyünk. Vajon ott mit fognak bekiabálni az emberek, “a szentek közössége”, mit fognak mondani barátaink, vagy azok akiket megbántottunk, akiket becsaptunk vagy csak akik mellett közömbösen elmentünk. A mennyek országa nem egy exkluzív wellness apartman, hanem egy közösségi tér, egy mennyei lakoma, ahol mindenkin látszik, hogy van-e rajta folt nélküli menyegzői köntös.
Nagyböjt van, lépjünk az őszinte bűnbánat útjára, éljünk a bűnbánat szentségével. A hét szentség közül, Jézus Krisztus akaratából kétezer év óta az Egyház tanítása szerint létezik a kiengesztelődés fürdője. Nagyböjtben kötelező szentgyónáshoz járulni, ahogy a fogorvosunkhoz vagy a szemészetre időpontot kérünk, ugyanúgy jelentkezzünk be a plébánián is és kérjük, hogy fogadjanak szentgyónásra. Egy orvosnak, egy jogtanácsosnak, pszichológusnak komoly összegeket fizetünk csak azért, hogy meghallgassanak és tanácsot adjanak. Milyen jó lenne, ha a bűnbánat szentségét kiszolgáltató papnak az ingyenes szolgálatát igénybe vennénk.
Gondoljunk a dúsgazdag emberre, aki bíborba, bársonyba öltözött amíg élt, nem írja a Szentírás, hogy nagy bűnöket követett volna el és mégis amiért elmulasztotta az irgalmas szeretetet, elvesztette örök üdvösségét. Adná az Isten, hogy a drága időt amit a földön Isten nekünk ajándékozott, felhasználjuk örök üdvösségünk érdekében.

Szeretettel,    Csaba t.
Kép: Budapest legrégebbi templomában található Jézus Krisztus keresztjének egy pici darabja! Nagypénteken, a kereszten alapította Krisztus a bűnbánat szentségét! “Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!”
Lk 23,34
2024 február 29
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük