Hoppá! Oroszország befagyasztotta a legnagyobb amerikai bank eszközeit

Egy szentpétervári bíróság szerdán elrendelte a JPMorgan Chase amerikai bankóriás oroszországi tulajdonában lévő pénzeszközök befagyasztását. Az ítéletet az ország második legnagyobb hitelezője, a VTB javára hozták meg, amely pert indított az Egyesült Államok által vezetett szankciók miatt külföldön zárolt 439,5 millió dollár visszaszerzése érdekében.
A VTB április 17-én perelte be a JPMorgan-t és leányvállalatait a szentpétervári és leningrádi terület választottbíróságán – derült ki a bírósági beadványokból hétfőn. A végzés a JPMorgan oroszországi számláin lévő pénzeszközökre és “ingó és ingatlan vagyonra”, köztük a bank orosz leányvállalatban lévő részesedésére irányult.
A vita középpontjában a VTB által a JPMorgan egyik amerikai számláján tartott 439,5 millió dollárnyi pénzeszköz áll, amelyet Washington az Ukrajnával kapcsolatos szankciók részeként 2022-ben zárolt. A bíróság elrendelte a JPMorgan oroszországi bankszámláin lévő összes pénzeszköz lefoglalását, beleértve a levelező számlákat és a leányvállalat nevében nyitott számlákat is. Az is kiderült, hogy a VTB ideiglenes lépéseket kért, mert az alperesek “intézkedéseket hoztak vagyonuk Oroszországból való kivonására”, míg az orosz hitelező az amerikai banktól igyekezett visszaszerezni a pénzt.

A JPMorgan a múlt héten New York déli körzetében a VTB ellen indított saját perében igyekezett megakadályozni az orosz bank erőfeszítéseit, arra hivatkozva, hogy az amerikai törvények tiltják, hogy a bank kiadja a VTB tulajdonában lévő 439,5 millió dollárt. A JPMorgan attól tart, hogy a VTB megpróbálja lefoglalni oroszországi eszközeit – jelentette szerdán a Reuters az amerikai hitelezőre hivatkozva. A Wall Street-i bank elismerte a hírügynökségnek, hogy a VTB kilátásai jók, mivel az orosz bíróságok legalább hat másik helyi hitelezőnek adtak enyhítést a szankciós törvények betartására kötelezett amerikai és uniós bankokkal szemben.

A JPMorgan-ügy következő tárgyalása július 17-én lesz.
2024-04-26 07:00

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük