Hírek az orosz gazdaságból

A Moszkvai Tőzsde június 13-tól az Egyesült Államok szankciói miatt leállítja a dollár és az euró kereskedését – közölte közleményében a kereskedőház.

„A Moszkvai Tőzsdecsoporttal szembeni amerikai korlátozó intézkedések bevezetésével összefüggésben 2024. június 13-tól a Moszkvai Tőzsde piacain a kereskedés a hatályos szabályoknak megfelelően zajlik: a devizapiacon és a nemesfémek piacán minden eszközzel kereskednek, kivéve a dollár és euró devizapárokat” – áll a közleményben. A részvény- és pénzpiacokon, valamint az SPFI-piacon viszont minden eszközzel folytatódik a kereskedés, kivéve azokat, amelyek elszámolása dollárban és euróban történik. A határidős piacon a helyzet változatlan maradt.

Ahogyan azt a jegybankban is leszögezték, a Moszkvai Tőzsde elleni szankciókat követően a dollárral és euróval kötött ügyletek továbbra is a tőzsdén kívüli piacon lesznek lebonyolítva.Az összes többi tőzsdei szegmensben és a rubelben és más valutákban kereskedett tőzsdei eszközökön a szokásos módon zajlik majd a kereskedés.
A dollár és az euró hivatalos rubelárfolyamának meghatározásához az orosz jegybank a banki jelentéseket és a tőzsdén kívüli kereskedésből származó információkat fogja felhasználni – közölte a szabályozó hatóság.

Szerdán az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette az Oroszország elleni új szankciócsomag bevezetését. A listán szerepel többek között a Moszkvai Tőzsde és leányvállalatai – a Nemzeti Elszámolási Letétkezelő és a Nemzeti Elszámolási Központ – is.Az ukrajnai különleges hadművelet megkezdése után a nyugati országok fokozták a szankciós nyomást Moszkvára. Mint Vlagyimir Putyin elnök megjegyezte, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, de a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Ennek ellenére Oroszország megbirkózik a szankciós nyomással, és maga a Nyugat is többször hangot adott annak a véleményének, hogy ezek a korlátozások hatástalanok. Ám – mint Moszkva hangsúlyozta – a Nyugatnak nincs bátorsága felismerni oroszellenes szankciós politikájának kudarcát.

Életveszélyes fenyegetéseket kaptak, de így sem hajlandó kivonulni Oroszországból a német csokoládé óriás

A német Ritter Sport csokoládéóriás vezetője elmondta, hogy halálos fenyegetéseket kapott, amiért továbbra is édességeket szállít Oroszországba, de “újra ugyanígy döntene”. Számos nyugati vállalat megszakította kapcsolatait Oroszországgal, miután Moszkva 2022 februárjában megkezdte az ukrajnai hadműveletet. Azok, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, ukrán politikusok és aktivisták által vezetett nyomásgyakorlásnak voltak kitéve, akik felszólították őket, hogy hagyjanak fel az oroszországi működésükkel, és egyes esetekben bojkottal fenyegették meg őket.Andreas Ronken a Focus német hírmagazinnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elmondta, hogy életveszélyben volt, de további részletekkel nem kívánt szolgálni.

“A döntésünk [hogy továbbra is csokoládét gyártunk és árulunk Oroszországban] helyes volt, és ugyanezt a döntést újra meghoznám” – mondta a magazinnak.
“Oroszország a második legnagyobb piacunk. Ha elhagytuk volna, 200 embert kellett volna elbocsátanunk a waldenbuchi üzemünkből” – magyarázta a németországi Baden-Württemberg tartományban található gyárra utalva.

A Ritter Sport ugyanakkor közel 1 millió eurót (1,08 millió dollár) adományozott az Oroszországban 2023-ban megtermelt pénzéből az Ukrajnának nyújtott segélyekre.

“Politikailag semmiképpen sem maradhatunk ki többé mindenből. Hamarosan ugyanez lehet a helyzet Kínával” – mondta Ronken a Focusnak. Mindazonáltal cége “nem tud csak olyan országoknak szállítani, amelyek száz százalékban a mi erkölcseinkkel összhangban viselkednek” – hangsúlyozta.
Az év elején a Vitsche ukrán aktivista csoport felszólított két német szupermarketláncot, hogy bojkottálják a Milka csokoládét, mert a vállalat továbbra is Oroszországban folytat tevékenységet. A svájci márkát birtokló Mondelez anyavállalatot Ukrajna tavaly feketelistára tette, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai élelmiszeripari óriáscégre, hogy szakítsa meg kapcsolatait Moszkvával.

A távozásra irányuló nemzetközi nyomás ellenére az eredetileg ilyen terveket bejelentő vállalkozások több mint fele végül maradt Oroszországban – jelentette hétfőn a Financial Times. A jelentések szerint az ország erős gazdasági teljesítménye is szerepet játszott a döntés meghozatalában. A német Ritter Sport csokoládéóriás vezetője elmondta, hogy halálos fenyegetéseket kapott, amiért továbbra is édességeket szállít Oroszországba, de “újra ugyanígy döntene”.
Számos nyugati vállalat megszakította kapcsolatait Oroszországgal, miután Moszkva 2022 februárjában megkezdte az ukrajnai hadműveletet. Azok, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, ukrán politikusok és aktivisták által vezetett nyomásgyakorlásnak voltak kitéve, akik felszólították őket, hogy hagyjanak fel az oroszországi működésükkel, és egyes esetekben bojkottal fenyegették meg őket.

Andreas Ronken a Focus német hírmagazinnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elmondta, hogy életveszélyben volt, de további részletekkel nem kívánt szolgálni. “A döntésünk [hogy továbbra is csokoládét gyártunk és árulunk Oroszországban] helyes volt, és ugyanezt a döntést újra meghoznám” – mondta a magazinnak. “Oroszország a második legnagyobb piacunk. Ha elhagytuk volna, 200 embert kellett volna elbocsátanunk a waldenbuchi üzemünkből” – magyarázta a németországi Baden-Württemberg tartományban található gyárra utalva. A Ritter Sport ugyanakkor közel 1 millió eurót (1,08 millió dollár) adományozott az Oroszországban 2023-ban megtermelt pénzéből az Ukrajnának nyújtott segélyekre.

“Politikailag semmiképpen sem maradhatunk ki többé mindenből. Hamarosan ugyanez lehet a helyzet Kínával” – mondta Ronken a Focusnak. Mindazonáltal cége “nem tud csak olyan országoknak szállítani, amelyek száz százalékban a mi erkölcseinkkel összhangban viselkednek” – hangsúlyozta. Az év elején a Vitsche ukrán aktivista csoport felszólított két német szupermarketláncot, hogy bojkottálják a Milka csokoládét, mert a vállalat továbbra is Oroszországban folytat tevékenységet. A svájci márkát birtokló Mondelez anyavállalatot Ukrajna tavaly feketelistára tette, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai élelmiszeripari óriáscégre, hogy szakítsa meg kapcsolatait Moszkvával.

A távozásra irányuló nemzetközi nyomás ellenére az eredetileg ilyen terveket bejelentő vállalkozások több mint fele végül maradt Oroszországban – jelentette hétfőn a Financial Times. A jelentések szerint az ország erős gazdasági teljesítménye is szerepet játszott a döntés meghozatalában. Oroszország GDP-je 5,4 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében a Roszsztat nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. A Nemzetközi Valutaalap eközben azt prognosztizálja, hogy Oroszország gazdasága 2024-ben akár 2,6 százalékkal is növekedhet. Vlagyimir Putyin orosz elnök ebben a hónapban egy kormányülésen felszólalva azt mondta, hogy a nemzetközi szankciók nem tudták megtámadni az ország gazdaságát, sőt “a várttal ellentétes eredményt értek el”.

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük