Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek találja Donald Trumpot

NEW YORK – Donald Trump volt az első amerikai elnök, akit május 30-án elítéltek bűncselekmény miatt, amikor a New York-i esküdtszék bűnösnek találta őt dokumentumok meghamisításában, hogy eltitkolja a 2016-os választások előtt egy pornósztár hallgatásáért fizetett pénzt.

Kétnapos tanácskozás után a 12 tagú esküdtszék bejelentette, hogy Trumpot mind a 34 vádpontban bűnösnek találta. Minden ítélethez egyhangúságra volt szükség. Trump szenvtelenül figyelte az esküdteket, amint megerősítették az ítéletet. Juan Merchan bíró július 11-re tűzte ki az ítélet kihirdetését, napokkal azelőtt, hogy július 15-én kezdődik a republikánusok országos kongresszusa, amely várhatóan hivatalosan is elnöknek jelöli Trumpot. A bíró megköszönte az esküdtek szolgálatát. „Senki sem kényszeríthet arra, hogy olyasmit csinálj, amit nem akarsz. A választás a tiéd” – mondta.

Az ítélet feltáratlan területre taszítja az Egyesült Államokat a november 5-i elnökválasztás előtt, amikor Trump, a republikánus jelölt megpróbálja visszaszerezni a Fehér Házat Joe Biden demokrata elnöktől. A 77 éves Trump tagadta, hogy vétett volna, és várhatóan fellebbezni fog. „Ez szégyen volt – jelentette ki. Ez egy elcsalt tárgyalás volt egy konfliktusos bírótól, aki korrupt” – mondta Trump ezt követően újságíróknak.„Az igazi ítéletet november 5-én hozzák meg az emberek” – mondta Trump, hozzátéve: „Nagyon ártatlan ember vagyok”.

Legfeljebb négy év szabadságvesztésre számíthat, bár mások, akiket ezért a bűncselekményért elítéltek, gyakran rövidebb büntetést, pénzbírságot vagy próbaidőt kapnak. A bebörtönzés nem akadályozza meg abban, hogy kampányoljon vagy hivatalba lépjen, ha nyerne. Trump nem kerül börtönbe az ítélethirdetés előtt.  A közvélemény-kutatások szerint Trump és Biden (81éves) szoros versenyben állnak egymással. A Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása pedig azt találta, hogy ez a hamis ítélet árthat Trumpnak a független és republikánus szavazók támogatásából.

Egy forrás, aki ismeri a Trump-kampány belső működését, azt mondta, hogy az ítélettől azt várták, hogy fokozza a tanácskozást egy nő kiválasztására az alelnöki posztra. Biden kampánya szerint az ítélet azt mutatja, hogy senki sem áll a törvények felett, de megjegyezte, hogy Trump továbbra is indulhat az elnökválasztáson. „Továbbra is csak egy mód van arra, hogy Donald Trumpot távol tartsuk az Ovális Irodától: az urnáknál dől el” – áll a kampány közleményében. 

Trump republikánus társai gyorsan elítélték az esküttszéki döntést. „A mai nap szégyenletes az amerikai történelemben” – mondta Mike Johnson, a Képviselőház elnöke egy előkészített nyilatkozatában. Az esküdtszék Trumpot bűnösnek találta üzleti dokumentumok meghamisításában, miután részt vett egy öthetes tárgyaláson, amelyen Stormy Daniels pornósztár nyíltan vallott egy szexuális találkozásról, amelyet 2006-ban folytatott Trumppal, amikor már férje volt a jelenlegi feleségének, Melaniának. Trump tagadja, hogy valaha is szexelt volna Daniels asszonnyal.Trump akkori tanúja, Michael Cohen azt vallotta, hogy Trump jóváhagyott egy 130 000 USD (175 800 S$) összegű fizetést Daniels asszonynak a 2016-os választás utolsó heteiben, amikor többször is megvádolták szexuális visszaélés miatt.

Cohen úr azt vallotta, hogy ő kezelte a kifizetést, és Trump jóváhagyta azt a tervet, hogy havi kifizetésekkel térítse vissza, jogi munkának álcázva. Trump ügyvédei kétségbevonták Cohen szavahihetőségét, kiemelve büntetett előéletét és bebörtönzését, valamint hazugságtörténetét. Trump ügyvédje, Todd Blanche arra kérte a Justice Merchant, hogy törölje a bűnös tanúvallomást, azzal érvelve, hogy az Cohen megbízhatatlan állításokon alapul. A bíró elutasította kérését.

Trump fellebbezése a New York-i büntetőjogi vádakkal kapcsolatos történelmi ítélete miatt valószínűleg Daniels asszony  vallomására fog összpontosítani állítólagos szexuális találkozásukról, valamint az ügyben használt új jogi elméleti érvekre, de hosszú eljárással kell szembenéznie. – mondták a szakértők. Az üzleti dokumentumok meghamisítása általában vétség New Yorkban, de a manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg ügyészei bűncselekménynek minősítették, mivel Trump illegális kampány-hozzájárulást titkolt el. Trump panaszkodott, hogy erősen demokratikus szülővárosában nem kaphat tisztességes eljárást.

Az ügyet széles körben a Trump által lefolytatott négy büntetőeljárás közül a legkevésbé következményesnek tartották . Az esküdtek 2018 óta nyilvános szexről és hazugságokról szóló tanúvallomásokat hallgattak meg, bár maguk a vádak főkönyvi számlákon és Cohen úr nyilatkozatáról szóló egyéb nyilvántartásokon alapultak. 

Valószínűleg ez az ügy volt az egyetlen, amely a választások előtt tárgyalásra került, a többit ugyanis eljárási kifogások csúsztatják. Megválasztása esetén Trump lezárhatja azt a két szövetségi ügyet, amelyek azzal vádolják őt, hogy illegálisan megpróbálta felülbírálni 2020-as választási vereségét, és 2021-es hivatalából való kilépése után minősített (titkos) dokumentumokat kezelt. 

Trump minden esetben ártatlannak vallotta magát, és különféle jogi problémáit Biden demokrata szövetségeseinek erőfeszítéseként ábrázolta, hogy politikailag ellehetettlenítsék  őt. REUTERS

Forrás: THE STRAITS TIMES

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük