Magyarország nem fogja támogatni, hogy Mark Rutte legyen a NATO-főtitkár

Mark Rutte holland miniszterelnök nem kapja meg Magyarország támogatását a NATO következő főtitkári posztjára benyújtott pályázatában – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden. Ruttét a katonai szövetség több nagyhatalma is támogatja, köztük Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A magyar kormány azonban ellenzi a jelölést, mivel a múltban hangosan bírálta országukat.

“TERMÉSZETESEN NEM TÁMOGATHATJUK EGY OLYAN EMBER MEGVÁLASZTÁSÁT A NATO FŐTITKÁRI POSZTJÁRA, AKI KORÁBBAN TÉRDRE AKARTA KÉNYSZERÍTENI MAGYARORSZÁGOT” – MONDTA SZIJJÁRTÓ.

Rutte 2021-ben tett megjegyzéseire utalt, miután Magyarország elfogadta azt a törvényt, amely megtiltotta az LMBT-témájú tartalmak bemutatását a kiskorúaknak. A holland miniszterelnök azzal érvelt, hogy ez összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és azt mondta, hogy Magyarországnak “nincs többé keresnivalója az Európai Unióban”. Brüsszel célja az kell legyen, hogy “térdre kényszerítse Magyarországot ebben a kérdésben” – tette hozzá Rutte az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt.

Bár a szövetség tagállamainak nagyjából kétharmada támogatja Rutte pályázatát, a főtitkárt egyhangú szavazással kell kinevezni. Magyarország azzal bizonyította, hogy hajlandó kihasználni szavazati jogát a NATO-ban, hogy csaknem két évig visszatartotta Svédország transzatlanti blokkhoz való csatlakozási kérelmének ratifikálását. Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden írta alá a csatlakozást jóváhagyó törvényt. A holland miniszterelnök negyedik ciklusát tölti. Rutte tavaly júliusban jelentette be, hogy távozik az országos politikából. Jelenleg ügyvivői minőségben tölti be hivatalát, mivel a novemberi választásokon megválasztott képviselők nehezen tudtak új kormányt alakítani. Jens Stoltenberg októberben lemond a NATO főtitkári tisztségéről, miután egy évtizedig töltötte be ezt a pozíciót. Utódját várhatóan júliusban, a washingtoni vezetői csúcstalálkozón választják meg.

Forrás: oroszhirek.hu

Kommentár: Úgy tűnik tényleg vége annak a világnak, amelyben – mint a legkisebb “testvért” – mindig mindenki leszólhatja, belerúghat, kikiálthatja mindenféle bűnözőnek. Egyes országok jogot formálnak arra, hogy bármikor belekontárkodjanak az ország, vagyis hazánk Magyarország dolgaiba és ezek után szinte utasításszerűen elvárják, hogy mindenféle feltétel nélkül támogassuk azokat a politikusokat, akiknek a véleménye és eddigi tevékenysége óriási kárt okozott/okozhat az országnak.
Ennek vége! Vége van hála Istennek, mert valahol meg kell húzni a határt.

CSSZB

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Petráss László mondta:

  Nem tudom, van-e okunk az optimizmusra?
  Az a gyanúm, hogy ez a liberál-bolsevik bandában még szunnyad annyi gonoszság, ami összetartja őket.
  Fenntartásaim vannak az EU-s és az amerikai elnökválasztással kapcsolatban.
  Bár ki is nyeri az amerikai elnökválasztást, nem gondolom, hogy önként lemondana Európa birtoklásáról.
  Az Ukrajnában és a Közel-Keleten tomboló háborúk, csak gazdagítja a Deep Statet és nem gondolom, hogy feladnák az érdekeiket, ha csak rá nem kényszerítik őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük