A Kreml kommentálta, hogy Dánia lezárta az Északi Áramlat szabotázsával kapcsolatos nyomozást

A dán döntést, hogy befejezi a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsával kapcsolatos nyomozást, valószínűleg az motiválta, hogy Koppenhága nem volt hajlandó megállapítani az igazságot a bűncselekményről – vetette fel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz földgáz közvetlen Németországba történő eljuttatására épített energetikai összeköttetéseket “ismeretlen tettesek” 2022 szeptemberében felrobbantották. Németország, valamint Dánia és Svédország, amelyek gazdasági övezetében a szabotázs történt, külön-külön vizsgálatot indított. Svédország a hónap elején zárta le a vizsgálatot.

A koppenhágai rendőrség nem lát “elegendő alapot arra, hogy Dániában büntetőeljárást folytassanak” az incidens miatt – közölték hétfőn a fejleményt bejelentő közleményükben. A dán biztonsági és hírszerző szolgálattal (PET) közösen folytatott vizsgálat “összetett és átfogó” volt, és arra a következtetésre jutott, hogy az incidens szándékos szabotázs volt. A sajtóközleményben a lehetséges gyanúsítottakról nem esett szó.

“A helyzet közel áll az abszurdhoz. Nyilvánvalóan egyre közelebb kerültek – ahogy ők nevezik – legközelebbi szövetségeseikhez. Csak a teljes megdöbbenést lehet kifejezni, és semmi mást” – mondta Peszkov újságíróknak, amikor a hírről kérdezték. Dánia közölte, hogy a nyomozók együttműködtek a “releváns külföldi partnerekkel”, de Peszkov hangsúlyozta, hogy az orosz bűnüldöző szervek nem tartoztak ezek közé.

“A nyomozás korai szakaszában következetesen kértünk a dánoktól információkat a történtekről, de a kéréseket elutasították” – mondta. Egy német kormányszóvivő szerint Berlin továbbra is nagyon érdekelt a bűncselekmény felderítésében. A nyugati média kezdetben sietett azzal vádolni Oroszországot, hogy saját kritikus infrastruktúráját tette tönkre. Későbbi jelentések szerint az európai nyomozók nem találtak bizonyítékot ennek az elméletnek az alátámasztására. A sajtónak kiszivárgott információk egy “ukránbarát csoportot” és egy konkrét ukrán tisztet, akit jelenleg egy külön ügy keretében Kijev őrizetében tartanak fogva, mint lehetséges elkövetőket azonosítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a CIA-t vádolta, azt állítva, hogy az amerikaiak állnak a szabotázs mögött, amikor az Északi Áramlatról beszélt Tucker Carlson újságíróval egy közelmúltbeli interjúban. Nem volt hajlandó megmondani, milyen bizonyítékok vezettek erre a következtetésre.

Forrás: vadhajtasok.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Barna Beatrix mondta:

    “Az incidens szándékos szabotázs volt.”- szólt a megállapítás.
    De, Cui prodest ?
    Kinek az érdeke? Kinek van belőle haszna?…
    Mintha ennek kiderítése nem lenne fontos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük