Die Welt: Scholz megakadályozta, hogy Ursula legyen az új NATO-főtitkár

Olaf Scholz német kancellár tavaly közbelépett és megakadályozta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke legyen a NATO következő főtitkára – írja a Die Welt című német lap. Scholz állítólag úgy érezte, hogy von der Leyen keményvonalas oroszellenes álláspontja “hosszú távon” problémát jelentene. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tavaly júliusban kapta meg a negyedik hosszabbítást a katonai szövetség élén. Bár Stoltenberg októberig hivatalban maradhat, a NATO vezetői már elkezdtek versengeni a leváltásáért.
Tavaly év végén Antony Blinken amerikai külügyminiszter Joe Biden elnöknek von der Leyent javasolta lehetséges utódjául – jelentette szombaton a Welt. Biden megkereste Scholzot az ötlettel, de a jelentés állítása szerint “több magas rangú uniós tisztviselőre és vezető diplomatára” hivatkozva elutasították.

“SCHOLZ KATEGORIKUSAN ELLENEZTE, HOGY VON DER LEYEN LEGYEN A NATO VEZETŐJE” – MONDTA AZ EGYIK ILYEN FORRÁS A LAPNAK. A német kancellár állítólag azt mondta Bidennek, hogy a főtitkári poszt túl fontos ahhoz, hogy “egy németországi kereszténydemokratára bízzák”, és hogy von der Leyen Moszkva-ellenessége, ami “hosszú távon hátrányosnak bizonyulhat” – fogalmazott a lap. Nincs hivatalos eljárás, amelynek keretében a NATO megválasztja főtitkárát. Ehelyett a tagállamok egymás között vitatják meg a jelölteket, amíg konszenzusra nem jutnak.

A NATO legnagyobb katonai hatalma és de facto irányító tagja, az Egyesült Államok állítólag egy nőt szeretne a posztra. Tavaly Mette Frederiksen dán miniszterelnököt gyanították első számú jelöltnek, amíg júniusban Washingtonba nem utazott, és – a Welt szerint – nem sikerült lenyűgöznie Bident vagy a kongresszus tagjait. Stoltenberg megbízatását egy hónappal később meghosszabbították.

Miközben Washington nyilvánvalóan nőt akar vezetőnek, Biden már kizárta a másik női jelöltet, Kaja Kallas észt miniszterelnököt. A Welt szerint az amerikai elnök úgy véli, hogy Kallas túlságosan kritikus Moszkvával szemben, és képtelen stabil kapcsolatokat kiépíteni a Kremllel, ha az ukrajnai konfliktus végül véget ér.

Mivel von der Leyen, Frederiksen és Kallas kiesett a versenyből, a média most a holland ügyvezető miniszterelnököt, Mark Ruttét nevezi meg a poszt várományosaként. A Welt forrásai szerint “egyre nagyobb a támogatottsága”, és 21 tagállam vezetői – köztük Biden és Scholz – készek támogatni a jelöltségét. Míg Biden egy nőt favorizálhatott, Ruttét a hírek szerint olyasvalakinek tartják, aki akár vele, akár Donald Trump volt elnökkel együtt tudna dolgozni, ha utóbbi legyőzné Bident az idén novemberi választáson. “A döntést lehetőleg még a júniusi európai választások előtt meg kell hozni” – mondta a Weltnek egy NATO-diplomata. A hétvégi müncheni biztonsági konferencia – jegyezte meg a lap – bőséges lehetőséget biztosít majd Rutténak arra, hogy több támogatót is a fedélzetre hozzon.

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük