Cs. Szabó Béla: 2024 és a világ

Így január elején muszáj visszatekintenünk az elmúlt évre. Látjuk, hogy a világ sorsa nem lett jobb, de viszont sokkal rosszabb lett. Lehetne ezt humorosan is felfogni, de egy közírónak nem ez a feladata, hanem a számvetés, valamint megjósolni, – vagy legalábbis megpróbálni – a jövőt.

Ha megnézzük akkor a világ vezetői(?) mindennel foglalkoztak csak a világ sorsával nem és persze az emberekkel sem! Nem volt rá idejük vagy mi a szösz, de tény, hogy még kilátástalanabb lett az élet a földön.
Gondoljunk csak bele! 1950-ben csak 2,45 milliárdan éltünk a földön és 70 évvel később már 8 milliárdan vagyunk. Ha a növekedés ilyen ütemű akkor olyan éhínség és nyomor tör a világra, hogy azt ép ésszel fel sem foghatjuk! Mihez vezet ez? A 70 év alatt megháromszorozódott lélekszám 30 év alatt megduplázódik.
Ez 16 milliárd embert jelent!!

Mi itt Európában és Észak-Amerikában már tudjuk, mert naponta tapasztaljuk a migrációt. A világ vezetői fel sem ismerik a probléma lényegét, hiszen még kommunikációs szinten sem foglalkoznak a világban zajló népességrobbanással.
Nem foglalkoznak, hiszen megoldottnak gondolják a problémát azzal, hogy évente egy pár százezer tonna élelmiszerrel letudottnak gondolják az ügyet. Születésszabályzásról egy hang sincs, hiszen van egy ellustult fehér rassz(!), amelyet le kell váltani! Ez folyik napjainkban!!

Elég végig menni Nyugat-Európán és láthatóvá válik a színes népesség kavalkádja!
Puszta szerencse, hogy a mi vezetőink nem őrültek meg és még időben sikerült a belföldi politikai árulókat politikai karanténba zárni, akik minden zokszó nélkül kiszolgálnák a félőrült és hazudozó nyugati politikusokat. A kelet-európai kormányokon pedig óriási a nyomás, hiszen minden trükköt megpróbáltak/megpróbálnak (még törvénytelent is), hogy hatalomra kerülhessen az általuk elképzelt társaság és lenyomják az adott nemzet torkán a bevándoroltatás halálosan keserű piruláját.

A világ rosszabb lett mint azt az előbb leírtam, hiszen háborúk dúlnak már több helyen és emberek százai halnak meg naponta. De ez még mind semmi, hiszen a két atomhatalom, amely évtizedekig hidegháborút „vívott” egymással, az most újból szemben áll egymással.

Az USA rosszabb helyzetbe került mint volt! Az ukránok háborúztatásával az első szándék az volt, hogy meggyengítsék az oroszokat. Azonban ez úgy tűnik nem jött be, sőt az évtizedekkel ezelőtt kidolgozott USA külpolitikai stratégia – amelyben leválasztja az orosz szövetségről a kínaiakat – az már a múlté. Igaz az oroszok és a kínaiak most sem lettek puszi pajtások, de a közös érdek összehozta őket, mintegy érdekközösséggé!
Amerikának más problémája is van. Az amerikai gazdaság stagnál, a pénzügyi szektor és az állam katasztrofálisan el van adósodva.
A teljes állami adósság 34.000,- milliárd dollár! Szinte felfoghatatlan pénzmennyiség és már a kötvények kibocsájtása is komoly gondot okoz a FED-nek! Az USA teljes vagyona sem ad fedezetet erre az adósság állományra.
Ha az ukrán kérdést nézzük akkor a pisztoly visszafelé sült el, hiszen úgy tűnik, hogy a orosz gazdaság pedig még bírja a háborús termelést, igaz feltételezhető, hogy nagy volumenben égeti a pénzeszközöket, de eddig minden a terveknek megfelelően működik! Az USA mint nemzetállam megelégszik a fegyverlobbi kiszolgálásával, igaz az eddig átadott fegyverek csak hitelbe érkeztek és még semmi sem biztos, hogy a pénzbehajtás sikeres lesz.

Kína, aki az atomhatalmak közül a harmadik, nagy tempóban elkezdte fejleszteni a hadseregét azon belül is a haditengerészeti fegyvernemet. Hogy miért! Amerika mindent elkövet, hogy adminisztratív eszközökkel korlátozza Kína gazdasági fejlődését és szerepét, valamint a világgazdaságban betöltött lendületes térhódítását. Ez a Biden és Hszi Csin ping találkozón egyértelműen napvilágra került, mert a találkozó utáni Hszi beszédben kijelentette a párt plénum előtt, hogy: – Készüljetek a háborúra!
Így már az USA szemében, a két komoly atomhatalom egy-egy nagy szálka, amelyet már nem lehet fél vállról venni, ráadásul úgy, hogy az az erkölcsi furkósbot, amelyet a kommunisták ellen fel lehetett használni a világ nyugati felén mint támogatási lehetőség, annak már igencsak kérdéses az eredményessége. Hiszen az ukrán háborúhoz való csatlakoztatását a nyugati világnak csak igen „erős” rábeszélésnek, ha-már nem pressziónak lehet tekinteni!
Az amerikai külpolitika természetesen most is próbál az oroszokkal szembeni félelemre építeni, azonban erre semmilyen kézzelfogható ok nincs. Gondoljunk csak bele. Volt olyan helyzet, amikor az oroszok csatlakozni akartak a NATO-hoz. Akkor nagy gőgösen el lettek utasítva.

A mai ukrán háborúnak semmilyen geopolitikai oka nincs, azon túl, hogy Ukrajna NATO tag szeretne lenni, amely életveszélyes helyzetet teremtene az orosz nemzetbiztonságra, valamint a nemzetiségi kérdés Ukrajnán belül. Hely hiányában most nem kell mindent leírni az előzetes történésekhez, de tény, hogy az Orosz Kormány meg lett vezetve és szinte ki lett provokálva ez a konfliktus!

A közel-keleten a helyzet változatlan olykor-olykor feltör egy-egy háború és a két testvérfaj felbőszülten elkezdi ölni egymást. Ez már szinte menetrendszerűen történik, ami nem jelenti azt, hogy bizonyos aktorok nem tesznek meg mindent, hogy a béke minél később jöjjön el, hiszen a lőszer addig is fogy.
Hogy milyen a világ? Még a Száhel övezetről nem is beszéltünk, pedig a népesség problémája ott kezdődik. És-hogy mi lesz a világgal, azt csak a jó Isten tudja, mert Ő tart minket a kezében. 

2024.01.11.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük