Cs. Szabó Béla: Lehúzni a „gyarmatokat”?

Mielőtt rávágnánk, hogy – Igen(!), azelőtt jogosan követelhetik, hogy bizonyítsuk be. Hát akkor tegyük meg. Egy neves országos élelmiszer és áruházláncnál jártam, amikor nézegetve az árakat, megakadt a lélegzetem a pofátlanság láttán. Mindenki ismeri azt a megoldást, hogy az áruházakban az árcímkén nem csak egy hanem akár három árat is feltüntetnek lévén nem tudni, hogy melyik áru hova, vagyis melyik országba fog eljutni. Általában a közép-európai régiót egybe fogva lesz a címkén Szlovákiába Eurós ár, míg a cseheknél cseh Koronás ár, nálunk pedig Forintos ár van a cetlikre nyomtatva!

A megdöbbenésemnek az adott alapot, hogy a szlovák Eurós ár valahogy nem stimmelt a nálunk hivatalos Euró árfolyammal, arányokkal, amelyek akár a középárfolyamot, vagy a vásárlási árfolyamot takarná. Ugyan ez a helyzet az Euró és a cseh Korona közötti átváltási aránynál.

                                               

Vagyis nekem úgy tűnik, hogy azok az országok akik nincsenek benne az eurózónában, azok „büntiből” többet fizetnek a multik által diktált feltételek alapján, vagyis úgy döntött a cégek vezérkara, hogy a profit oltárán csak azok áldozzanak többet, akik nem vezették be az Eurót!
De nézzünk néhány konkrét ruhadarabot és annak az árcímkéjét a fotó mellékelve:

Egy férfi ingpulóver, amely 9,99 Euró, 269 cseh Korona, 4590 Ft. Nos tehát.
4590:9,99= 459 Forintos átváltási arány.
Vagy egy férfi szövetdzseki, amely 34,99 Euró, 899 cseh Korona, 15900 Ft.
15900:34,99= 454,41 Ft.
Vagy egy nyári férfi kabát, amely 17,99 Euró, 499 cseh Korona, 8190 Ft.
8190:17,99= 455,25 Ft,

Az Euró cseh Korona átváltási aránya ugyanolyan rossz mint a forinté, vajon miért?
Nos tehát, most már csak azt kellene eldönteni, hogy rabló – pandúrosat játszanak velünk, vagy netán kereskedni akarnak velünk? Mert nekem úgy tűnik, hogy a törvények felett állnak egyesek, vagy ha nem, akkor pedig a törvények rosszak!

CsSzB

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük