Az izraeli védelmi miniszter a Hamász támadása után elrendelte Gáza „teljes ostromát”.

Jeruzsálem/GÁZA

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn „teljes ostromot” rendelt el a Gázai övezetben, miközben a hadsereg légicsapásokat mért a palesztin területre a Hamász palesztin fegyveres csoport meglepetésszerű támadását követően. „Teljes ostrom alá vetjük Gázát… Nincs áram, nincs élelem, nincs víz, nincs gáz – minden zárva van” – mondta Gallant úr egy videóüzenetben. A Gázai övezet egy exklávé, amely a palesztin területek része, és 2,3 millió embernek ad otthont. Múlt szombaton a gázai Hamász fegyveresei megrohamozták a dél-izraeli határt, és lelőtték az embereket a közeli közösségekben és városokban, mielőtt az izraeli biztonsági erők megkezdték a harcot.Legalább 700 embert öltek meg, és több tucatnyian túszul ejtettek.

A halottak száma becslések szerint 250 embert ölt meg egy izraeli fiatalok és külföldiek részvételével zajló zenei fesztiválon a Gázához közeli Kibuc Reim közelében – állítja egy szervezet, amely segített a holttestek megtalálásában. Ez volt a leghalálosabb ilyen jellegű betörés a jom kippuri háború évekkel ezelőtti egyiptomi és szíriai támadásai óta, és azzal fenyegetett, hogy újabb lángokat szít a véget nem érő konfliktusban .A Gázai övezetben a halottak száma legalább 560-ra emelkedett az egészségügyi minisztérium szerint, miután az izraeli hadsereg légicsapásokat intézett az exklávéra válaszul a Hamász-támadásra. Köztük 20 gyerek van, összhangban Benjámin Netanjahu miniszterelnök „hatalmas bosszúállás” esküjével. Netanjahu hétfőn azt mondta, hogy Izrael válasza a támadásra „meg fogja változtatni a Közel-Keletet”.

Eközben Izrael fő katonai szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy elmondta, hogy szombat óta 300 000 tartalékos katonát hívtak be a hadseregbe. A számok egy lehetséges invázió előkészületeire utalnak, bár hivatalosan nem erősítették meg az ilyen terveket. „Soha nem állítottunk be ennyi tartalékos katonát ilyen léptékben” – mondta. – Támadásba kezdünk. A palesztinok arról számoltak be, hogy izraeli biztonsági tisztektől hívásokat és mobiltelefonos hangüzeneteket kaptak, amelyekben felszólították őket, hogy hagyják el a főként Gáza északi és keleti területein lévő területeket, és figyelmeztetik, hogy a hadsereg ott fog működni. A szombati meglepetésszerű támadás óta izraeli repülőgépek csaptak a gázai célpontokra, miközben szárazföldi erői a palesztin fegyveresek által elfoglalt határ menti falvak és városok visszaszerzéséért küzdenek.Hagari hátsó adminisztrátor azt mondta, hogy a közösségek feletti ellenőrzés visszaállt, de az elszigetelt összecsapások folytatódtak, mivel néhány fegyveres továbbra is aktív maradt. „Most minden közösségben kutatásokat folytatunk, és megtisztítjuk a területet” – mondta egy televíziós tájékoztatón.

Katonai tisztviselők korábban azt mondták, hogy az izraeli határoldal biztosítására helyezték a hangsúlyt, mielőtt a gázai ellentámadás bármilyen jelentősebb eszkalációját végrehajtanák. Richard Hecht alezredes, egyben katonai szóvivő korábban hétfőn azt mondta, hogy Gáza közelében hét-nyolc helyen folynak harcok. A Hamász harcosai továbbra is átkeltek Izraelbe Gázából – tette hozzá. „Több időbe telik, mint amire számítottunk, hogy a dolgokat visszaállítsuk a védekező, biztonsági helyzetbe” – mondta újságíróknak.Vadászgépek, helikopterek és tüzérség több mint 500 Hamasz és Iszlám Dzsihád fegyveres csoport gázai célpontjára csapott le egyik napról a másikra, beleértve a parancsnoki központokat és a Hamász magas rangú tisztviselőjének, Ruhi Mashtaanak az otthonát, aki állítólag segített irányítani az Izraelbe való beszivárgást. „A mi feladatunk annak biztosítása, hogy a háború végén a Hamásznak ne legyen többé olyan katonai képessége, amellyel izraeli civileket fenyegethetne, és ezen túlmenően arról is gondoskodnunk kell, hogy a Hamasz ne kormányozza a Gázai övezetet” – mondta egy másik izraeli katonai szóvivő, Jonathan Conricus alezredes.

A blokád alatt álló Gázán túl az izraeli erők és a libanoni, Irán által támogatott Hezbollah milícia tüzérséget és rakétát cseréltek. Egyiptomban vasárnap két izraeli turistát lőttek agyon egy idegenvezetővel együtt. A Hamász azt állítja, hogy szombati támadását Gáza 16 éve tartó blokád alatti helyzete és a megszállt Ciszjordániában évek óta a leghalálosabb izraeli fellépés indokolta. A támadásokat helytelenítő palesztin csoportok azt mondták, hogy az erőszak előrelátható volt a közel egy évtizede befagyott békefolyamat mellett, és a szélsőjobboldali izraeli vezetők arról beszélnek, hogy egyszer s mindenkorra elcsatolják a palesztin földet. Izrael és a nyugati országok szerint semmi sem indokolja civilek szándékos tömeges meggyilkolását.Irán, a Hezbollah és egyes közel-keleti országok tüntetői dicsérték a Hamászt. A palesztin külügyminisztérium elítélte Izrael „barbár halál- és pusztítási kampányát”. 

„Izraelnek mint megszálló hatalomnak nincs joga vagy indoka arra, hogy megtámadja a védtelen polgári lakosságot Gázában vagy máshol Palesztinában” – áll a közleményben vasárnap. Időközben a világ minden tájáról érkeztek önmérséklet iránti felhívások. Egyiptom, amely a múltban konfliktusok idején közvetített Izrael és a Hamász között, egyiptomi biztonsági források szerint szoros kapcsolatban állt a két féllel, és megpróbálta megakadályozni a további eszkalációt. A katari közvetítők sürgős felhívásokat is folytattak a Hamász tisztviselőivel, hogy megpróbáljanak kitárgyalni a fegyveres csoport által lefoglalt izraeli túszok szabadságát, cserébe 36 palesztin nő és gyermek szabadon bocsátásáért az izraeli börtönökből – mondta egy forrás a Reutersnek.

A tárgyalások, amelyeket Katar az Egyesült Államokkal egyeztetve folytat szombat este óta, „pozitívan haladnak” – mondta a megbeszélésekről tájékoztatott forrás. Ám nincs jele az áttörésnek.

Háztól-házig terror

A jelentések szerint a Hamász fegyveresei házról házra jártak, lelőtték a civileket, vagy visszahurcolták őket Gázába, miközben a pánikba esett lakosok otthonaikba bújtak, vagy meghaltak a harcban. A Gázába visszavitt túszok között gyerekek és egy holokauszt-túlélő is volt tolószékben – közölték izraeli tisztviselők. „A kegyetlen valóság az, hogy a Hamász túszokat ejtett biztosítási kötvényként az izraeli megtorló akciók ellen, különösen egy hatalmas szárazföldi támadás ellen, és azért, hogy palesztin foglyokkal kereskedjen” – mondta Dr. Aaron David Miller, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért vezető munkatársa. Legfeljebb 250 holttestet szórtak szét a zenei fesztivál helyszínén egy negevi sivatagi kibucban , többségükben fiatalok, míg más mulatozók félő, hogy a Gázába hurcolt túszok között lehetnek.

„Elképzelhetetlen módon hidegvérrel lemészároltak embereket” – mondta Moti Bukjin, a holttestek összegyűjtésében segédkező Zaka önkéntes csoport szóvivője. Az izraeli hadsereg, amely kínos kérdéseket vet fel, amiért nem akadályozta meg a támadást, azt mondta, hogy visszaszerezte az irányítást a biztonsági korlátok mentén lévő behatolási pontok többsége felett, több száz támadót megölt, és további tuszokat ejtett foglyul. Azt mondta, hogy több tízezer katonát telepített Gáza környékére, és megkezdte az izraeliek evakuálását a határ körül.
„Ez az ötödik háborúm. A háborúnak meg kell állnia. Nem akarom ezt tovább érezni” – mondta Kasszab al-Attár, egy tolószékben ülő palesztin Gázában, akit testvérei menhelyre vittek. Több amerikait megöltek a Hamász támadói – erősítette meg a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, aki szerint az Egyesült Államok továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

A megdöbbentő fellángolás alááshatja az Egyesült Államok által támogatott lépéseket az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálására – ez a biztonsági átrendeződés veszélyeztetheti a palesztinok önrendelkezési reményeit, és a Hamász fő támogatója, Irán hátterében állhat. Teherán másik fő regionális szövetségese, a libanoni Hezbollah 2006-ban háborút vívott Izraellel, és kijelentette, hogy „fegyverei és rakétái” a Hamász mellett állnak.

Gáza belsejében

A helyzet súlyos volt Gázában, amelyet Izrael blokád alatt tart, mióta a Hamász 15 évvel ezelőtt átvette az irányítást ott, ebben az időszakban több háború is volt Izraellel. A légicsapások a lakóházakat, a mecseteket és a központi bankot vízszintbe döntötték. Az ENSZ szerint Gázában több mint 120 000 ember kényszerült elhagyni otthonát. „A helyzet pszichológiailag és gazdaságilag elviselhetetlen” – mondta Amal al-Sarsawi (37), miközben rémült gyerekeivel egy iskolai osztályteremben keresett menedéket. A dél-gázai Khan Younisban az emberek egy mecset maradványait kutatták át vasárnap hajnalban. „Befejeztük az éjszakai imákat, és hirtelen a mecsetet bombázták. Terrorizálták a gyerekeket, az időseket és a nőket” – mondta Ramez Hneideq lakos. Sok gázai lakos ellenálásnak adott hangot.

„Nem adjuk fel, és azért vagyunk itt, hogy maradjunk” – mondta a 23 éves Mohammed Saq Allah. „Ez a mi földünk, és nem hagyjuk el a földünket.” A megszállt ciszjordániai palesztinok támogatásukra gyűltek össze, és összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel szombat óta 15 palesztin halálát okozó erőszakban. Palesztinbarát csoportok Irakban, Pakisztánban, az Egyesült Államokban és más országokban is tüntettek, míg Németország és Franciaország azon nemzetek közé tartozott, amelyek fokozták a zsinagógák és iskolák körüli biztonságot.

Folytatódik az erőszak

Joe Biden amerikai elnök már második napja beszélt Netanjahuval, és az X közösségi médiaplatformon (korábban Twitter néven) közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy „teljes támogatását fejezi ki Izrael népe számára egy példátlan és megdöbbentő támadással szemben. a Hamász terroristái”. Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere elmondta, hogy Izrael támogatásaként utasította a USS Gerald R. Ford hordozócsapatot a Földközi-tenger keleti részébe, és megkezdi Washington legközelebbi közel-keleti szövetségesének friss hadianyagokkal való ellátását. Gázában a Hamász szóvivője, Hazem Qassem elítélte az Egyesült Államok bejelentését, mint „tényleges részvételt a népünk elleni agresszióban”, és kijelentette, hogy a csoportot nem fogják megfélemlíteni. Az eszkaláció az Izrael és a palesztin fegyveresek között az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában, ahol egy palesztin hatóság korlátozott önuralmat gyakorol, ellenzi az Izrael elpusztítását akaró Hamász. A ciszjordániai körülmények romlottak Netanjahu keményjobboldali kormánya alatt, egyre több izraeli razzia és zsidó telepesek támadták meg a palesztin falvakat, a Palesztin Hatóság pedig rendkívüli Arab Liga-ülés összehívását kérte.

A béketeremtés évek óta elakadt, és 2023-ban az izraeli politika figyelmét elterelte Netanjahu úr igazságszolgáltatási átalakítási tervei miatti belső vita. A Hamász vezetője, Ismail Haniyeh azt mondta, hogy a támadás Ciszjordániára és Jeruzsálemre is átterjed. „Hányszor figyelmeztettük, hogy a palesztinok 75 éve élnek menekülttáborokban, és Ön nem hajlandó elismerni népünk jogait?” ő mondta.Az Egyesült Államok vezette a nyugati feljelentéseket a Hamász támadásaival kapcsolatban, Biden elnök pedig egyenes figyelmeztetésben részesítette Iránt és másokat: „Ez nem az a pillanat, amikor egyetlen Izraellel ellenséges párt sem használja ki ezeket a támadásokat.” Ebrahim Raisi iráni elnök telefonált a Hamász vezetőjének, hogy gratuláljon neki a „győzelemhez”. A támadások megdöbbentő hírszerzési kudarcnak tűntek Izrael számára egy olyan nemzet számára, amelynek titkosszolgálata dicsekszik a fegyveresek beszivárgásával és megfigyelésével. A Tel-Aviv-i tőzsde fő indexei 6 százalékot estek vasárnap, és a befektetők arra számítottak, hogy az erőszak hatására az arany és más biztonságos eszközök vásárlása lesz.    AFP, REUTERS 

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük