Az amerikai képviselőház a történelmi szavazáson menesztette Kevin McCarthyt a házelnöki posztból

Washington – Az Egyesült Államok Képviselőháza kedden megszavazta Kevin McCarthy házelnök állásából való elmozdítását, mivel a republikánus társai közötti belharcok újabb káoszba sodorták a Kongresszust néhány nappal azután, hogy kis híján elkerülték a kormány leállását. A 216-210 arányú szavazás volt az első alkalom a történelemben, hogy a képviselőház leváltotta vezetőjét, nyolc republikánus 208 demokratával szavazott McCarthy leváltására. Azt mondta újságíróknak, hogy nem indul még egyszer a házelnöki posztért. „Küzdettem azért, amiben hiszek” – mondta. “Azt hiszem, folytathatom a harcot, de talán más módon.”A képviselőház úgy tűnt, hogy legalább egy hétig vezető nélkül marad, mivel több republikánus azt mondta, hogy jövő kedden találkoznak, hogy megvitassák McCarthy lehetséges utódjait, és másnapra szavaznak az új házelnökről.

A lázadást Matt Gaetz képviselő, a floridai szélsőjobboldali republikánus és McCarthy antagonista vezette, aki azzal vádolta a párt vezetőjét, hogy nem tesz eleget a szövetségi kiadások csökkentése érdekében. „Kevin McCarthy a mocsár lénye. Úgy került hatalomra, hogy speciális kamatpénzeket gyűjtött össze, és ezt a pénzt szívességekért cserébe újra elosztotta. Most törjük a lázat” – mondta Gaetz úr újságíróknak a szavazás után.Ez volt a drámai dráma legutóbbi pillanata egy év alatt, amikor a republikánusok által ellenőrzött képviselőház Washingtont a fizetésképtelenség és a részleges kormányleállás szélére juttatta. McCarthy pártja szűk, 221-212-es többséggel tartja ellenőrzése alatt az üléstermet, ami azt jelenti, hogy legfeljebb öt szavazat elvesztését engedheti meg magának, ha a demokraták összefognak az ellenzékben.

McCarthy elnöki tisztségből való kilépése lényegében leállítja a törvényhozási tevékenységet a Házban, és november 17-én újabb kormányzati leállási határidő közeleg, ha a Kongresszus nem hosszabbítja meg a finanszírozást. A Fehér Ház azt reméli, hogy a Ház gyorsan választ majd új házelnököt, amely az alelnök után a második helyet foglalja el az elnöki poszt után.Feltérképezetlen vizek
A szavazás feltérképezetlen vizekre hagyta a Kongresszust, miközben a mezőgazdasági támogatási és táplálkozási programok frissítésén, a kormányzati finanszírozási törvények elfogadásán és az Ukrajnának nyújtott további segélyeken gondolkodik.

Nem volt világos, ki lesz McCarthy utódja.

Más republikánus vezetők, például Steve Scalise és Tom Emmer is jelöltek lehetnek, bár nyilvánosan egyikük sem jelezte érdeklődését. A vezetői csapat másik tagját, Patrick McHenry képviselőt nevezték ki ideiglenesen a posztra. Az utolsó két republikánus házelnök – Paul Ryan és John Boehner – a párt jobbszárnyával való összecsapások után visszavonult a kongresszustól. A képviselőház vitájában Gaetz úr és néhány szövetségese bírálta McCarthy urat, amiért a demokraták szavazataira támaszkodott az ideiglenes finanszírozás elfogadása érdekében, ami a kormány részleges leállását eredményezte. „Olyan házelnökre van szükségünk, aki valamiért – bármiért – küzd, azon kívül, hogy továbbra is házelnökként maradjon” – mondta Bob Good republikánus képviselő. A republikánus Nancy Mace képviselő azt mondta az újságíróknak, hogy McCarthy úrnak a házelnöki posztról való leváltása mellett szavazott, mert megszegte a neki tett ígéreteit, hogy javítja a születésszabályozáshoz való hozzáférést, és támogatja a nemi erőszakról szóló törvényjavaslatot. „Üzleteket kötöttem Kevin McCarthyval, a házelnökkel, és nem tartotta fenn, hogy segítsen a nőknek ebben az országban” – mondta Mace asszony. „Semmit sem tettünk értük.

“Ha kezet fogsz velem, megígéred, de nem tartja be, annak következményei vannak” – mondta újságíróknak. McCarthy úr támogatói, köztük a kamara leghangosabb konzervatívjai, azt mondták, hogy sikeresen korlátozta a kiadásokat, és más konzervatív prioritásokat is előmozdított annak ellenére, hogy a demokraták irányítják a Fehér Házat és a szenátust. Figyelmeztették, hogy nyereségük veszélybe kerül, ha elmozdítják vezetőjüket. „Gondolkodjon hosszan és alaposan, mielőtt káoszba taszít bennünket, mert errefelé tartunk” – mondta Tom Cole republikánus képviselő.

Nincs demokrata támogatás

A demokraták azt mondták, hogy nem fognak segíteni a republikánusoknak saját problémáik megoldásában. Általánosságban elmondható, hogy McCarthyt megbízhatatlannak tartják, miután felbontotta a kiadásokról szóló megállapodást Joe Biden demokrata elnökkel, és feldühítette az a döntése, hogy zöld lámpát indít az elnök vádemelése miatt. „Hagyd, hogy fetrengjenek hozzá nem értésük disznótorában” – mondta Pramila Jayapal demokrata képviselő újságíróknak a szavazás előtt. Gaetz úr egyike volt annak a több mint tucatnyi republikánusnak, akik januárban ismételten McCarthy házelnöki pályázata ellen szavaztak. McCarthy úr végül 15 fordulós szavazás után megszerezte a kalapácsot. Az állás elnyerése érdekében McCarthy úr elfogadta azokat a szabályokat, amelyek megkönnyítik a vezetés kihívását.

McCarthy támogatói szerint Gaetz urat a nyilvánosság éhsége, a magasabb tisztség elnyerésének esélye vagy az esetleges szexuális visszaélésekkel és tiltott kábítószer-használattal kapcsolatos etikai vizsgálat miatti neheztelés motiválta.Garret Graves republikánus képviselő rámutatott, hogy Gaetz úr pénzt gyűjtött McCarthy menesztésére tett erőfeszítéseiből. – Undorító – mondta. Gaetz úr, aki tagadta a jogsértést, azt mondta, nem motiválja McCarthy úr ellenszenve. „Ez nem az egyén kritikája, hanem a munka bírálata. A munka nem készült el” – mondta.

REUTERS

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük