Az utolsó drámai történés az Egyesült Államok kormányának leállásáról

Washington – Az Egyesült Államok Kongresszusa szombaton elfogadta a 11. órás finanszírozási törvényt, hogy a szövetségi ügynökségek további 45 napig működjenek, és elkerülhető legyen az Egyesült Államok költséges kormányleállása – bár az egyezségből kihagyták a háború sújtotta Ukrajnának nyújtott segítséget, amelyet Joe Biden elnök kért. Három órával az éjféli határidő előtt a Szenátus megszavazta, hogy november közepéig működni tudjon az apparátus egy olyan határozattal, amelyet korábban a Képviselőház hozott a Capitol Hillen zajló nagy tétekkel járó nap során.

Az utolsó „folyamatos állásfoglalást” Kevin McCarthy képviselőházi elnök terjesztette elő, amikor úgy tűnt, hogy közmunkások millióit küldik haza fizetés nélkül, felborítva a kormányzati funkciókat a katonai műveletektől az élelmiszersegélyen át a szövetségi döntéshozatalig.
„Ma este a képviselőház és a szenátus kétpárti többsége a kormány nyitva tartása mellett szavazott, megelőzve a szükségtelen válságot, amely szükségtelen fájdalmat okozott volna szorgalmas amerikaiak millióinak” – mondta Biden úr nyilatkozatában. Ám McCarthyt és a képviselőház republikánusait szidta amiatt, hogy megszegték a Fehér Házzal hónapokkal ezelőtt megállapodott kiadási szinteket – ez volt a fő oka a közeli leállásnak –, valamint Ukrajna támogatásának megvonásáért.

„Teljesen elvárom, hogy a házelnök megtartsa elkötelezettségét Ukrajna népe iránt, és biztosítsa az Ukrajna megsegítéséhez szükséges támogatás átjutását ebben a kritikus pillanatban” – mondta az elnök, aki szombaton későn írta alá az intézkedést a Fehér Ház szerint. A leállási válságot nagyrészt a keményvonalas republikánusok egy kis csoportja váltotta ki, akik dacoltak saját pártvezetésükkel, hogy elhanyagolják a különféle ideiglenes finanszírozási javaslatokat, miközben a kiadások mélyreható csökkentését szorgalmazták. A 21 keményvonalas csoport azzal fenyegetőzött, hogy leváltja McCarthyt a házelnök posztjáról, ha az általuk ellenzett átmeneti intézkedést a demokraták támogatásával elfogadják, és sok washingtoni megfigyelő arra számított, hogy a házelnöknek meg kell küzdenie az állásáért a következő hetekben.

Ideje tárgyalni
Az egyik keményvonalas, Lauren Boebert asszony utólag nem kívánta megmondani, hogy a csoport megpróbálja-e kényszeríteni McCarthy urat, de egyértelműen elégedetlen volt a szavazással. “Túl sok olyan tag van itt, akik jól érzik magukat úgy, ahogyan az 1990-es évek közepe óta teszik” – mondta újságíróknak. „És ezért ülünk 33 billió USD (45 billió S$) adósság mellett.” McCarthy úr arra törekedett, hogy bizalmat sugározzon saját jövőjével és a végső megállapodás megkötésének kilátásaival kapcsolatban az új 45 napos határidőn belül. „45 napon belül minden dolgunkat el kell végeznünk” – mondta, miközben mintha kezet nyújtott volna a keményvonalasoknak, és azt mondta: „Üdvözlöm azt a 21-et, aki visszatért ide”.

“Nincs üres csekk”
Ukrajna felfegyverzése és finanszírozása az orosz invázió elleni kétségbeesett háborúban Joe Biden elnök kormányának kulcsfontosságú politikai eleme volt, és bár a megszakítás átmeneti, kérdéseket vet fel a több milliárd dolláros segélyáram megújításának politikai életképességével kapcsolatban. A képviselőház egyik demokrata képviselője, Jared Moskowitz a CNN-nek azt mondta: “Ez elég ahhoz, hogy a kormány nyitva maradjon, és nem fogom leállítani a kormányt külföldi segélyek miatt.” McCarthy úr azt mondta, hogy Oroszország inváziója „borzasztó” volt, de kitartott amellett, hogy „nincs üres csekk” Kijev számára.

“Nagyon aggódom amiatt, hogy mi fog történni hosszú távon, de nem akarok pénzt pazarolni” – mondta. Miközben a feszültség egyre nőtt, és a demokraták McCarthy javaslatának szövege fölött töprengtek, egyik törvényhozójuk, Jamaal Bowman, egy órával a szombati szavazás előtt tűzriadót adott be egy kongresszusi irodáknak otthont adó épületben. Bowman szóvivője ragaszkodott hozzá, hogy baleset történt, de a republikánusok azzal vádolták, hogy el akarta halasztani az eljárást. Ha a Kongresszus nem tudta volna nyitva tartani a kormányt, a bezárások közvetlenül éjfél után kezdődtek volna, és több millió szövetségi alkalmazott és katonai személyzet fizetését késleltették volna. A bezárás azonnali következményei közé tartozik, hogy a nemzeti parkok többsége – a nyugati ikonikus Yosemite és Yellowstone-tól a floridai Everglades-mocsárig – vasárnaptól bezárult volna a nyilvánosság elől. A szüneteltetési intézkedésnek köszönhetően a törvényhozóknak időt nyernek a 2024-es költségvetés hátralévő időszakára vonatkozó teljes éves kiadási számlák megtárgyalására.  AFP

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük