A 45. elnök fogoly 01135809: Trump letartóztatása megosztja Amerikát

WASHINGTON – Este volt Amerikában. Csütörtökön 19.35-kor a 2024-es elnökválasztási verseny éllovas republikánus jelöltje besétált a Fulton megyei börtönbe Georgia fővárosában, Atlantában. Letartóztatták azzal a váddal, hogy ő vezetett egy tervet a 2020-as választási eredmények megdöntésére az államban. A 45. elnök a P01135809 számú fogvatartott lett.
Ez volt Donald Trump negyedik letartóztatása 2023-ban, és egy 2024-es tárgyalótermi dráma előjátéka, amely az országot egyenlő mértékben megosztja. A 77 éves férfiról ujjlenyomatot vettek, és lefotózták egy rendőrségi eljárási felvételen, dühösen ráncolva a homlokát a kamerába, bogaras szemöldökkel és komoran összeszorított ajkakkal. Magassága és súlya nyilvános rekord lett (6 láb 3 hüvelyk vagy 1,9 méter, 97,5 kg), ami több ezer megtekintést gyűjtött össze a közösségi médiában.Ez volt az első alkalom, hogy egy volt amerikai elnöknek “lelőtték a bögréjét” ez nem volt része a három korábbi letartóztatásának. Körülbelül 20 perccel később Trump kisétált a börtönből, miután előre letett 200 000 USD (271 000 S$) óvadékot.

TV-kamerák követték a motoros felvonulást, amíg vissza nem ült Boeing 757-esébe, és a magánrepülőgépen óriási betűkkel tündökölt a neve. Ahogy elhaladt az autópályán, az emberek megálltak és bámultak – jelentette a helyi média. Sokan előkapták a telefonjukat, hogy rögzítsék a szürreális pillanatot. Néhányan hangosan káromkodtak.A közösségi médiában a konzervatívok támogatást nyújtottak, és megígérték, hogy Trump mellett állnak. Mások felháborodásuknak adtak hangot.  „Azok, akik úgy döntöttek, hogy vádemeléseket, ügyészeket is fegyverként használnak egy politikai kampányban, pusztító új korszakot indítottak el az amerikai politikában” – írta a Twitteren Marco Rubio floridai republikánus szenátor.

“Most az elkövetkező években a büntető igazságszolgáltatási rendszerünket mindkét párt jelöltjeinek megcélzására fogják használni, és az Amerikának okozott kárt hosszú időbe telik majd, amíg kijavítják.”Trump azt mondta egy interjúztatónak: „Nem kellemes érzés – különösen, ha nem csináltál semmi rosszat”

Trumpot, az első volt amerikai elnököt, aki ellen büntetőeljárást emeltek, négy ügyben emeltek vádat. A három korábbi a személyes üzleti kapcsolataival, a titkos dokumentumok kezelésével és a Joe Biden elnök 2020-as győzelmének kongresszusi igazolásának megállítására tett erőfeszítéseivel kapcsolatos . Ennek ellenére Trump vezeti a republikánusok mezőnyét a 2024-es elnökjelölti versenyben. Minden esetben tagadta a jogsértést. Kongresszusi szövetségesei megragadták az atlantai ügyet. „Ez az a fotó, amelyik megnyeri a 2024-es elnökválasztást” – tette közzé Marjorie Taylor Greene, Georgia republikánus képviselője az X-en, korábban Twitteren. Miközben a republikánusok gyorsan elkezdtek pénzt gyűjteni. 

„A büntető ügy miatt, azt hiszem, ez egy nagyszerű nap a kampányomra” – tette közzé az X-en.  A demokraták emlékeztetik a választókat, hogy ha rá szavaznának, olyan embert választanának meg, akit több tucat bűncselekménnyel vádolnak. De csütörtökön a demokraták nagyjából csendben voltak. A párt stratégái láthatóan nem akarták felfűteni azokat a vádakat, amelyek szerint az ügy politikai indíttatású volt, és nem akarták a volt elnököt mártírá tenni. „Szerintem mindannyiunknak nagyon óvatosnak kell lennünk. Nagy a kockázata annak, hogy Donald Trump áldozattá válik” – mondta az Axiosnak egy névtelenül nyilatkozó képviselőházi demokrata. Szeptember elejére tűzhetik ki az eljárást, amelynek során Trumpot bíróság elé állítják a vádak meghallgatása és a beadvány benyújtása céljából. De kérheti ennek az eljárásnak a felfüggesztését, hogy ne kelljen visszatérnie a bírósághoz.

A tárgyalás október 23-án kezdődhet. Trump 18 vádlott-társát, köztük volt ügyvédjét, Rudy Giulianit is letartóztatták, és óvadék ellenében szabadon engedték az elmúlt napokban. „Ami itt történt, az az igazságszolgáltatás parádéja” – mondta Trump rövid nyilatkozatában újságíróknak a börtönbe tett utazása után. „Soha nem volt még ehhez hasonló hazánkban. „Egyáltalán nem tettünk semmi rosszat, és jogunk van megtámadni egy olyan választást, amelyet tisztességtelennek tartunk” – mondta, megismételve azt a bizonyítatlan állítását, hogy a 2020-as választásokat ellene hamisították. Az első szerdai republikánus vita bebizonyította, hogy Trump árnyéka nagyra vetül a republikánus pártra.

Egy moderátor kérésére a nyolc másik republikánus jelölt közül hatan azt nyilatkozták, hogy támogatnák Trumpot, ha ő vezetné a pártot a választások kapcsán – büntetőjogi ítélet ellenére. 

Forrás: The Straits Times

(Google fordítóval fordítva: elnézést a magyartalan szövegért!)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük