Csodavárás felsőfokon Ukrajnában

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától, valamint Dániától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mielőtt nagyon elkezdenének örülni egyesek, jobb ha megnézzük, hogy valójában miről is van szó! A fent jelzett gépek az F-16A/B típusok, amelyek a legrégebbi verziók, hiszen ha belegondolunk, akkor már létezik C/D, vagy E/F alverzió is. Azonban ez még mind semmi, hiszen nem rendelkezik az úgynevezett Link 16-os rendszerrel, amellyel a fejlettebb verziók már igen, ha megrendelték a frissítést a gyártótól.
Enélkül az integrált együttműködési harcászati rendszer nélkül az F-16-os visszaminősül egy egyszerű harci géppé, amely igaz, hogy több funkciós feladatok ellátására alkalmas és jó minőségű harcászati repülőgép, de a harclehetősége lényegesen kevesebb, mint az orosz rendszereké. Nem lényegtelen kérdés az sem, hogy vajon milyen fedélzeti csapásmérő képességekkel, milyen tűzeszközökkel (fegyverrendszerekkel) fognak rendelkezni a majdan átadott repülőgépek és kik fogják azokat folyamatosan biztosítani, pótolni üzemeltetni.
Scott Ritter volt amerikai hírszerző és az ENSZ ellenőre a korábbi Twitteren úgy nyilatkozott, hogy Hollandiától és Dániától Ukrajnának átadott F–16-os vadászgép az Egyesült Államok és a NATO szabványai szerint öregek és nem biztonságosak, Oroszország egyhónapon belül az összeset lelőheti. Ritter szerint a repülőgépek nem biztonságosak. A 42 gépből pedig csak 24 képes a levegőbe emelkedni.

Súlyos tévedésben vannak Zelenszkijék, amikor azt hiszik, hogy pár tíz darab repülőgép, vagy pár száz harckocsi el tud dönteni egy háborút! Hiszen, ha belegondolunk, hogy a Leopárd 2A6 a páncélzata talán jobb, mint a T-90-esé, és életben maradnak a benne lévő katonák, azonban, ha a lánctalpak külső behatások következtében megsérülnek, akkor a harckocsi csak egy ágyúként képes funkcionálni, az is csak addig, amíg újabb tüzérségi támadás nem éri. A repülőgépek azonban csak 2024. év végéig érkeznének meg Hollandiából, mivel a helyettük rendszerbe álló F-35 vadászgépekre való átképzés pilóták számára több hónapot vesz igénybe. Kérdés az is, hogy az ukrán pilóták harctevékenységekre történő felkészítése, harci pilótává történő átképzése, amely minimum egy évbe is telhet, lehetővé teszi-e a repülőgépek hatékony és eredményes alkalmazását.

Az igazi megoldás az lehetne, ha folyamatos termeléssel utángyártani a harceszközöket, repülőgépeket, helikoptereket stb,. Valahogy úgy, ahogy azt a orosz hadiipar képes produkálni, akár több műszakban is. Így ez nem marad más, mint egy csodavárás, amely az marad egészen a háború elvesztéséig.
Az USA örülhet hiszen helyet csinált a sok másod és harmad generációs fegyverzet között az újabb megrendeléseknek. Azonban, hogy ki fogja fizetni az eddigi elhasznált fegyverek árát, az az igazi kérdés, mert hogy az ukránok nem, az biztos, mert nem tudják megfizetni!!

Cs. Szabó Béla

Javasot oldal megtekintése. http://harcirepulo.hu/F-16/index.html

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük