Biden aláírta a rendeletet bizonyos technológiai befektetések betiltására Kínában

NEW YORK/WASHINGTON –

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szerdán aláírt egy végrehajtási rendeletet, amely szigorúan megtiltja bizonyos amerikai befektetéseket az érzékeny technológiákba Kínában, és megköveteli a kormány értesítését a többi technológiai szektor finanszírozásáról. A régóta várt rendelet felhatalmazza az Egyesült Államok pénzügyminiszterét, hogy megtiltson vagy korlátozzon bizonyos amerikai befektetéseket kínai vállalatokba három szektorban: félvezetők és mikroelektronika, kvantuminformációs technológiák és bizonyos mesterséges intelligencia rendszerek.

Biden a Kongresszusnak írt levelében kijelentette, hogy nemzeti vészhelyzetet hirdet az olyan országok, mint Kína, „a katonai, hírszerzési, megfigyelési vagy kibertechnológiás képességek szempontjából kritikus érzékeny technológiák és termékek” előrehaladásának veszélye miatt.
Kína csütörtökön közölte, hogy „súlyosan aggódik” a parancs miatt, és fenntartja a jogot, hogy intézkedéseket tegyen. A rendelet befolyásolja a vállalkozások normál működését és döntéshozatalát, aláássa a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi rendet – olvasható a Kínai Kereskedelmi Minisztérium közleményében.

A tárca azt is közölte, reméli, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja a piacgazdaság törvényeit és a tisztességes verseny elvét, és tartózkodik attól, hogy „mesterségesen akadályozza a globális gazdasági és kereskedelmi cseréket és együttműködést, vagy akadályokat állítson a világgazdaság fellendülése elé”.
A kínai külügyminisztérium közölte, hogy az ország „erősen elégedetlen” azzal, és „határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok ragaszkodjon a Kínával szembeni befektetési korlátozások bevezetéséhez”, és ünnepélyes nyilatkozatot is nyújtott be az Egyesült Államokkal szemben.

A minisztérium közleménye szerint Kína sürgette az Egyesült Államokat, hogy teljesítse Biden ígéretét, miszerint nem áll szándékában elszakadni Kínától, vagy akadályozni Kína gazdasági fejlődését. A javaslat olyan kínai cégekbe történő befektetéseket céloz meg, amelyek szoftvereket fejlesztenek chipek tervezésére és az ezek gyártásához szükséges eszközökre. Az Egyesült Államok, Japán és Hollandia uralja ezeket a területeket, a kínai kormány pedig azon dolgozik, hogy otthon termesztett alternatívákat építsen fel.
A lépés feszültséget szíthat a világ két legnagyobb gazdasága között, bár amerikai tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a tilalmak célja a „legégetőbb” nemzetbiztonsági kockázatok kezelése, nem pedig a két ország egymástól erősen függő gazdaságának szétválasztása.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője méltatta Biden parancsát, mondván: „Az amerikai pénz túl sokáig segítette a kínai hadsereg felemelkedését. Ma az Egyesült Államok megteszi az első stratégiai lépést annak biztosítására, hogy az amerikai befektetések ne a kínai katonai előrehaladást finanszírozzák.” Azt mondta, hogy a Kongresszusnak törvénybe kell foglalnia és finomítania kell a korlátozásokat. A republikánusok szerint a Biden-rend nem ment elég messzire.

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük