Yellen szerint a pekingi látogatás előrelépés az amerikai-kínai kapcsolatok „biztosabb alapokra” helyezésében

Peking – Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere vasárnap reményét fejezte ki, hogy országa és Kína kapcsolata egy olyan szakaszba kerül, ahol a legmagasabb szintű diplomácia magától értetődő, miután négynapos pekingi látogatást tett, amelynek célja a kommunikáció újraindítása volt . Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is célzott és átlátható lépéseket fog tenni az ellátási láncok Kínától való diverzifikálása érdekében, de nem a világ két legnagyobb gazdaságának szétválasztása érdekében, ami „katasztrofális lenne mindkét ország számára és destabilizáló lenne a világ számára”.

Úgy tűnt, hogy a kétoldalú találkozók 2022 novemberében tértek vissza, amikor Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök öt év óta első személyes megbeszéléseit folytatta, de egy állítólagos kínai kémballon kisiklott, ami februárban az Egyesült Államok felett repült. “Senki látogatása nem oldja meg egyik napról a másikra a kihívásainkat. De arra számítok, hogy ez az utazás segít egy rugalmas és produktív kommunikációs csatorna kialakításában Kína új gazdasági csapatával” – mondta Dr. Yellen. Négy napon át találkozott vezető tisztségviselőkkel, köztük Li Qiang miniszterelnökkel, He Lifeng miniszterelnök-helyettessel és Pan Gongshenggel, a Kínai Népi Bank pártfőnökével.

„Remélem, hogy eljuthatunk egy olyan szakaszba a kapcsolatunkban, ahol a felső szintű diplomáciát egyszerűen a világ egyik legkövetkezményesebb kétoldalú kapcsolatának kezelésének természetes elemének tekintik” – mondta újságíróknak látogatása utolsó napján. Az utazás célja a kétoldalú kapcsolatok javítása volt, és a két szuperhatalom mély nézeteltérésekkel néz szembe a csúcskategóriás számítógépes chipek kereskedelmétől Tajvanig terjedő kérdésekben. Dr. Yellen kétoldalú találkozóit – amelyek összesen 10 órát vettek igénybe két napon keresztül – előrelépésként jellemezték a kapcsolat „biztosabb alapokra” helyezésében, és „közvetlenek, érdemiek és eredményesek voltak”.Elmondta, hogy tárgyalt kollégáival Kína „tisztességtelen” gazdasági gyakorlatairól, az amerikai cégek elleni „kényszerintézkedések” közelmúltbeli felfutásáról, a nemzetbiztonságról és az emberi jogokról.

A kínai pénzügyminisztérium vasárnap közölte, hogy Dr. Yellen és Liu Kun pénzügyminiszter olyan témákról cserélt véleményt, mint a kínai, az Egyesült Államok és a világ makrogazdasági helyzete; mindkét ország fiskális politikája; és a globális kihívások kezelése. A Diaoyutai Állami Vendégházban találkoztak. Kínai tisztviselők korábban aggodalmukat fejezték ki Dr. Yellennek a Kínára vonatkozó amerikai korlátozások miatt. Peking korábban egyebek mellett kifogásolta a félvezetőgyártó berendezések exportjának ellenőrzését. Az Egyesült Államok továbbra is megteszi a szükséges lépéseket nemzetbiztonsági érdekeinek és szövetségesei érdekeinek védelmében – mondta Dr. Yellen egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ezek az intézkedések átláthatóak, szűk hatókörűek és egyértelmű célokra irányulnak.

„Fontos, hogy ezeket az akciókat egyértelmű nemzetbiztonsági megfontolások motiválják. Nem használjuk őket gazdasági előnyök megszerzésére” – tette hozzá. Dr. Yellen elmondta, hogy az Egyesült Államok dinamikus és egészséges globális gazdaságot akar, amely nyitott, szabad és tisztességes – nem pedig olyan, amely széttagolt vagy oldalra kényszeríti az országokat. Arra a kérdésre, hogy kínai kollégáit meggyőzte-e ez az érv, Dr. Yellen elismerte, hogy szkepticizmusukat és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kockázatok megszüntetése a függetlenítést jelenti.

„Úgy éreztem, rendkívül fontosnak tartom, hogy foglalkozzam ezzel a kérdéssel, és biztosítsam kínai kollégáimat, hogy ezek semmiképpen sem ugyanazok… És azt hiszem, ők biztosan hallották, hogy ezt próbálom kommunikálni, és nagyon erősen hiszek benne. Természetesen azt gondolom, hogy az üzenetet megkapták.” Dr. Yellen közgazdász, aki korábban a Federal Reserve vezetője volt, Biden kormányának második kabinetszintű tagja, aki egy hónapon belül Pekingbe látogat.

Júniusban Antony Blinken külügyminiszter kétnapos utazást tett Pekingbe – 2018 óta ez volt az első amerikai külügyminiszter. John Kerry klímaügyi megbízott júliusban Kínába utazik, hogy a globális felmelegedésről tárgyaljon. A tárgyalásokat felfüggesztették, amikor Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök 2022 augusztusában Tajvanba látogatott, amelyet Peking szakadár tartománynak tekint, amely újraegyesítésre vár.

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük