“Katasztrofális” az Egyesült Államok számára Kínától való elszakadása – mondta Blinken, miután találkozott Hszivel a kapcsolatok megmentésére tett pekingi utazása során

Peking – Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn délután találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, lezárva kétnapos pekingi útját, amelyről mindkét fél elismerte, hogy ez jó első lépés a két nagyhatalom közötti megromlott kapcsolatok orvoslásában. Hszi úr, aki a Nép Nagytermében egy nagy tárgyalóasztal élén ült, azt mondta az amerikai főmegbízottnak és a tőle jobbra ülő delegációjának, hogy a világnak stabil USA-Kína kapcsolatra van szüksége, és hogy más országok nem hajlandók választani. oldalain.

Mind az Egyesült Államoknak, mind Kínának felelőssége, hogy „stabilitást, bizonyosságot és konstruktivitást oltsanak a viharos világba” – idézte Hszi úr a külügyminisztérium szavait. A találkozó volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere 2018 óta találkozott a kínai vezetővel, és ez előkészítheti az utat Hszi úr és Joe Biden amerikai elnök közötti csúcstalálkozóhoz az év folyamán. A megbeszélések során Hszi úr hangsúlyozta, hogy Kína tiszteletben tartja az Egyesült Államok érdekeit, és nem fogja megkérdőjelezni vagy kiszorítani azt. De az Egyesült Államoknak Kínát is tiszteletben kell tartania, és nem sértheti törvényes jogait és érdekeit – tette hozzá.

„Egyik fél sem próbálhatja meg a másikat saját akarata szerint formálni, még kevésbé megfosztani a másikat a fejlődéshez való legitim jogától” – mondta.Hszi úrral folytatott találkozója után tartott sajtótájékoztatón Blinken úr biztosította, hogy az Egyesült Államok nem törekszik Kínától való elszakadásra, hanem „kockázatmentesítésre és diverzifikációra törekszik”. A tavalyi közel 700 milliárd USD (938 milliárd S$) kereskedelem miatt „katasztrófa lenne, ha minden kereskedelmi befektetést leválasztnánk és leállítanánk” – mondta.De az Egyesült Államoknak meg kell védenie saját kritikus technológiáit, „hogy ne használják fel ellenünk”. “Egyértelművé tettem, hogy továbbra is célzott lépéseket fogunk tenni, amelyek szükségesek az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelmében” – mondta Blinken a kínai vezetőkkel folytatott találkozóiról.

Újságíróknak elmondta, hogy többek között olyan kérdéseket is felvetett velük, mint az emberi jogok, az emberek közötti kapcsolatok fokozása és a kábítószer-ellenes együttműködés. Hangsúlyozta a nyitott kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát, de elmondta, hogy a katonai és katonai tárgyalások nem folytatódtak. Li Shangfu kínai védelmi miniszter a közelmúltban Szingapúrban a Shangri-La Dialogue biztonsági konferencia margójára utasította el a találkozót amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, az ellene hozott amerikai szankciókra hivatkozva.Egy hétfő esti tájékoztatón Yang Tao úr, a kínai külügyminisztérium észak-amerikai és óceániai ügyek osztályának főigazgatója azt mondta, hogy a védelmi tárgyalásokat nem lehet visszaállítani mindaddig, amíg el nem távolítják a magas rangú kínai tisztviselőkre, köztük Li tábornokra vonatkozó szankciókat.

Azt is elvetette, hogy az Egyesült Államok védekező lépésként fogalmazza meg a „kockázatmentesítést”. „A kérdésünk az, hogy a kockázatmentesítés csak a szétválasztás újracsomagolása” – mondta a tisztviselő, aki az elmúlt két nap különböző találkozóin is részt vett. „Ha a kockázatmentesítés alapvetően Kína kizárását jelenti, akkor az elfordul az együttműködéstől, a stabilitástól és a fejlődéstől. Nem oldja meg az Egyesült Államok problémáját, és bumeráng lesz, ami az egész világot lenyomja.”Hétfőn Blinken úr találkozott Kína vezető diplomatájával, Wang Yi-vel, aki azt mondta, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok olyan kritikus ponthoz érkeztek, ahol választani kell az együttműködés és a konfliktus között. A Qin Gang külügyminiszter felett álló Wang úr egy háromórás megbeszélésen a feszült kapcsolatokért az Egyesült Államokat hibáztatta, hogy „téves felfogást vall Kínáról”, és sürgette Washingtont, hogy ne gondoljon arra, hogy egy erős országnak hegemónnak kell lennie.

Peking a diplomáciai kapcsolatok több mint négy évtizeddel ezelőtti felállítása óta a legrosszabb állapotúnak minősítette a kapcsolatokat. A külügyminisztérium hétfői közleménye Wangot idézi, aki azt mondta Blinkennek, hogy az Egyesült Államoknak „mélyen kell gondolkodnia”, és együtt kell működnie Pekinggel a nézeteltérések kezelésében. “A kínai-amerikai kapcsolatok mélypontja abban gyökerezik, hogy az Egyesült Államok téves felfogása van Kínáról, ami helytelen politikához vezet Kínával szemben” – mondta Wang úr, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának külügyi bizottságának igazgatója. Wang úr megjegyzései megismételték Qin úr vasárnapi, Blinken úrral folytatott több mint nyolc órán át tartó találkozói során tett megjegyzéseit. A vasárnapi tárgyalások „őszinte, érdemi és konstruktív volt” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében, amely hozzátette, hogy Blinken úr azt mondta Qin úrnak, hogy Washington nem kíván elszakadni Kínától.

“A miniszter hangsúlyozta a diplomácia fontosságát és a nyitott kommunikációs csatornák fenntartását a kérdések teljes skáláján, hogy csökkentsék a félreértések és a téves számítások kockázatát” – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője. Mindkét fél elkötelezte magát a kapcsolatok stabilizálása mellett, és megakadályozza, hogy a verseny konfliktusba torkolljon.Felszólította Washingtont, hogy félúton találkozzon Pekinggel a kapcsolatok javítása érdekében, és Csin úr megismételte, hogy Tajvan a „legkövetkezményesebb kérdés” és a „legkifejezettebb kockázat” a kétoldalú kapcsolatokban a kínai külügyminisztérium vasárnapi találkozóján tett nyilatkozata szerint.

Peking úgy tekint az önuralkodó szigetre, mint a saját területére, amelyet újra egyesíteni kell vele, míg az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segít Tajvannak megvédeni magát egy invázió esetén. Wang úr hétfői találkozóján Blinken úrral is megismételte Kína vörös vonalát Tajvan felett, figyelmeztetve az Egyesült Államokat, hogy „Kínának nincs tere kompromisszumra vagy engedményre”.

Wang úr tiltakozott a Kínával szembeni amerikai szankciók ellen is, és ami szerinte Kína technológiai fejlődésének elnyomása.Tajvanon és a folyamatos technológiai rivalizáláson kívül, amely miatt az Egyesült Államok korlátozza a kínai hozzáférést a fejlett félvezető chipekhez és gyártóberendezésekhez, Peking és Washington nem ért egyet számos egyéb kérdésben, beleértve a kereskedelmet is. Ez alacsonyan tartotta a Blinken úr látogatásának eredményeivel kapcsolatos várakozásokat. Néhányan azonban abban reménykednek, hogy látogatása segít konstruktívabbá tenni a kétoldalú kapcsolatokat, nem pedig az elmúlt hónapokban tapasztalt konfrontatív álláspontot. Qin úr „egy kölcsönösen megfelelő időpontban” látogat az Egyesült Államokba – erősítette meg hétfő este a kínai külügyminisztérium, miközben más magas rangú amerikai tisztviselők is Pekingbe utazhatnak. Blinken úr a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki Kínába látogatott Biden hivatalba lépése óta.

Februárban kénytelen volt elhalasztani egy nagyon szükséges pekingi utazását, hogy helyrehozza a megromlott kapcsolatokat, miután az Egyesült Államok lelőtt egy állítólagos kínai kémballont , amely az amerikai légtérbe úszott. Tavaly novemberben Biden úr és Hszi úr régóta várt személyes találkozót tartott az indonéz Bali szigetén zajló 20 fős csúcstalálkozó keretein belül, Tajvanról és Észak-Koreáról tárgyalva. Emellett ígéretet tettek a gyakoribb kommunikációra Washington és Peking között. 

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük