Macron meghívót kért az augusztusi BRICS-csúcstalálkozóra

2023-06-13 21:41
Emmanuel Macron francia elnök meghívást kért Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöktől a közelgő pretoriai BRICS-csúcstalálkozóra – jelentette hétfőn a L’Opinion című francia lap. Macron legutóbbi kísérletei, hogy megnyerje afrikai kollégáit, kudarcba fulladtak.
A hónap elején egy Ramaphosával folytatott telefonbeszélgetés során felvetette a csúcstalálkozón való részvétel lehetőségét – állította a L’Opinion az Elysée-palotában lévő forrásokra hivatkozva.
Egy “jól értesült” forrás szerint Ramaphosa nem volt nyitott. “A két vezető közötti beszélgetés során szóba került a megjelenése ezen a csúcstalálkozón, de Pretoria nem adott jelzést arra vonatkozóan, hogy a találkozót kiterjesztené-e más nemzetközi vezetőkre is” – mondta a forrás.

Ha Macron részt venne a csúcstalálkozón, ő lenne az első G7-ország vezetője, aki ezt megteszi. A BRICS-vezetők és Macron nyilvánvalóan osztoznak a globális pénzügyi és geopolitikai rend átalakításának vágyában, Macron jövő héten Párizsban konferenciát rendez, amelynek célja a pénzügyi rendszer átalakítása a fejlődő világ javára. Ramaphosa is részt vesz a konferencián, és a közte és Macron közötti szívélyes találkozó megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy a francia elnök történelmet írjon Pretoriában.

Macron kapcsolatai azonban a BRICS-csoport többi tagjával – Brazília, Oroszország, India és Kína – a legjobb esetben is törékenyek, és Párizs vegyes üzeneteket küldött ezeknek az országoknak. Macron például béketárgyalásokra szólított fel Ukrajnában, és potenciális közvetítőnek ajánlotta magát, ugyanakkor támogatta az ukránok által kidolgozott béketervet, amelyet Oroszország kategorikusan elutasít, miközben továbbra is nehézfegyvereket küld Kijevnek és hangosan támogatja a szankciókat.
Hasonlóképpen, Macron azt állította, hogy Európa nem követheti az Egyesült Államokat a Kínával való konfrontációba, és ellenezte a NATO vitatott összekötő irodájának megnyitását Japánban.

Ugyanakkor a múlt hónapban más G7-vezetőkkel közös közleményt írt alá, amelyben Kínát “a globális biztonság és jólét legnagyobb kihívásának” nevezte, ami megegyezik az USA álláspontjával.

Eközben Afrikában Macron Oroszország elítélése irritálta Franciaország egykori gyarmatait a kontinensen, akik Oroszországot megbízhatóbb partnernek tekintik, mint egykori gyarmatosítójukat.

Amióta a kifejezést 2001-ben először használták, a BRICS egy betűszóból egy informális szövetséggé nőtte ki magát, amely a globális GDP-ből való részesedése tekintetében megelőzte az USA vezette G7 blokkot, saját fejlesztési bankkal rendelkezik, és 19 leendő tagja között tartja számon Szaúd-Arábiát, Iránt és Argentínát.

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük