Dr. Mészáros Gyula: Dobrev Klára végig hazudott a szombathelyi beszédje során

Azt már látatlanban is tudjuk, hogy a hatalom szerelmesében nem veszett el egy Adam Smith, egy David C. Korten, vagy a politikatudományokban jártas Robert North sem. Az viszont szegénységi bizonyítvány, hogy a diktatúra kedvezményezettjeként cseperedett Klára asszony még Marx és Engels tanaival sincs tisztában. A matematikáról ne is beszéljünk. Leginkább a pénzspekulánsok eszmeisége volt érezhető a beszédében. Olyat kell mondani, amit a nép nem ért, de első hallásra tetszetős!
Dobrev a populista propaganda egyik eszközét bevetve, százalékokban magyarázta, hogy ők, mármint az MSZP kormányok, mennyivel jobbak voltak a jelenlegi kormánynál. Csakhogy árnyék-miniszter asszony, -az ilyen megtévesztő bizonygatás árnyoldala az,- hogy a hallgatók igazából nem is tudják, hogy Ön mit beszél. A nagy százalékoknak tapsolnak, a kicsi meg természetesen nem nyeri el a tetszésüket. Pedig a kicsi is lehet több. Nézzünk néhány példát.

„A gazdag országokban az emberek gazdagodnak” – mondja Ön. Hát, igen! Ön egy gazdag ország állampolgára sok más megtollasodott honfitársával együtt, akiknek nem volt gond Indonéziába bányákba és vasútfejlesztésekbe befektetni (ugye, ismerős?), vagy az offshore paradicsomokba kivinni a milliókat és a szegény-menet élén menetelni, a Nokiás dobozokba hozni-vinni a rengeteg Tocsik mennyiségű pénzt… (ugye, ez is ismerős?), de nem sorolom tovább, volna még néhány a tarsolyomban.
Az átlagfizetésről beszélt, az egészségügybe, az oktatásba, stb befektetett pénzmennyiségről a bruttó hazai termék (GDP) értékének és a lakosság vagy az érintett népréteg számának párosítása nélkül, hol számokban, hol pedig a GDP százalékában kifejezve. Így aztán az összefüggések nem érzékelhetők. Olcsó trükk!

Nézzük a minimálbéreket és hasonlítsuk össze a GDP-vel. Dobrev szerint a minimálbér Magyarországon 579 €. Hogy ez bruttó vagy nettó, hogy minimálbér vagy garantált bérminimum, hogy milyen euro árfolyamon számolva, az őt már nem érdekli. Beszédének elhangzása idején az általa közölt „minimálbér” euró árfolyamra átszámított értéke 215 967 Ft, a június eleji euro értéken számolva 214 230 Ft. A valóság pedig az, hogy 2023. január 1-től: a minimálbér 232 000 Ft, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma pedig havi 296 400 Ft. Ez 627, illetve 801 €. Vagyis nem utolsó előttiek vagyunk, hanem minimálbért tekintetében az általa kivetített térképen lévő országok közül Romániát és Bulgáriát, a garantál bérminimum tekintetében pedig nyolcat is megelőztünk 2023-ban: Bulgáriát, Romániát, Csehországot, Szlovákiát, Olaszországot, Lengyelországot, Lett- és Észtországot! Mekkora félrevezetés!
És mi van a nyugdíjakkal? A Horn kormány 1995. január elsejével korlátozta a nyugdíjak összegét. Minden nyugállományba vonuló ember egy maximált összegű nyugdíjat kaphatott, függetlenül a jogosult életútjától. Az ú.n. “maximált nyugdíj” egységesen 35.600 Ft volt. Ráadásként a 37 év felletti szolgálati évek után sem fizettek plusz százalékos összeget. Ez a nyugdíjrendszer három éven át működött, és a nyomott nyugdíjak mindvégig érzékelték hatásukat az átlagnyugdíj alakulásában. Erről is kellett volna beszélni! „Árnyékasszony” a nyugdíjakat a nettó nominális átlagkeresetek százalékában hasonlította össze. A százalékokkal lehet legjobban operálni és félrevezetni az embereket. Nézzük, mivel vezette félre a kitörő tapssal őt fogadó nagyérdeműt.

Először: átlagnyugdíjról beszélt, de nem tudni, hogy minek az átlaga? Nem tesz különbséget az öregségi nyugdíjasok, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok és a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok vagy a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban részesülők között. Az „árnyékminiszter” asszony kiragadta a KSH adatai közül a nominális havi nyugdíj összegének a nominális átlagkeresethez viszonyított százalékát, ami folyamatosan csökken. Ha valami csökken, az nem tetszik a népnek. Ezzel lehet igazán hergelni – gondolta!
Ezért nem tájékoztatta a hallgatóságát, hogy az a GDP viszont dinamikusan nőtt, és vele együtt a százalékában kifejezett pénzösszeg is egyre nőtt. A nagyobb GDP mellett ugyanis kisebb százalék esetén nő a nyugdíjakra pénzben kifejezhető ráfordítás összege.

Sőt, miközben jelentősen nőtt a GDP és a csökkenő százalékarányban hozzátartozó nyugdíjráfordítás összege, a nyugellátásban részesülők száma pedig csökkent. Ez a nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosultak egy főre kivetített összegét is növelte! Dobrev mama ezt egyszerűen úgy interpretálta, hogy lám-lám, hogy csökkent a ráfordítás erre vagy arra. Majd megjegyezte, hogy „Így költenek a legkevesebbet”. Aztán a saját párttársai szokásaiból kiindulva fokozza még a hangulatot, mondván, „mert Orbán, amit nem fizetett ki, az megmarad, és Orbán ellophatja. Egy tisztességes ország tisztességes nyugdíjakat fizet.” Vagyis a Horn kormány idején Magyarország nem volt tisztességes ország, hiszen nem fizettek tisztességes nyugdíjat, és amit 1995-98 között Horn nem fizetett ki a nyugdíjasoknak, azt ellopta! Hát, „árnyékminiszter” asszony, a múlt árnyékából meríti ismereteit!

Megvilágításképpen néhány számadat azért idekívánkozik. 2012-ben a nyugdíjráfordítás 28 996 631 millió Ft GDP mellett a 11,5 %-a 3 349,7 milliárd forint (havi nominál nyugdíj 99 600 Ft) volt. 2020-ban 48 425 421 milliárd Ft volt a GDP, aminek kisebb, 8,4%-a 4 074,3 milliárd Ft, vagyis nagyobb nyugdíj kiadást jelentett. A GDP szerinti kiadás 3,1%-százalékos csökkenése ellenére is nőttek a nyugdíjak, ugyanakkor az ellátásban részesülők száma 2012-2020 között 2890 ezerről (a lakosság 29,1 %) 2 544 ezerre (a lakosság 26,1 %-ra) csökkent, ami a GDP növekedés és annak alacsonyabb százalékos ráfordítása ellenére is tovább növelte az ellátásra jogosultak egy főre kivetített összegét.
A bemutatott grafikonja ezért csupán a kormány elleni hergelésre volt alkalmas, a valósággal viszont köszönőviszonyban sem volt. Így kell ezt csinálni ellenzéki módra, hatalomvágyból.

Az egészségügyről elmondottak pedig arra engednek következtetni, hogy Klára asszony nagyon feledékeny. Kik számolták fel a kórházakat? Kik voltak azok, akik az egészségügyi dolgozók bérének emelése helyett a hálapénzt preferálták? De ez ügyben még a párttársaival sem kommunikál. László Imre párttársa éppen arról beszélt nemrégiben, hogy Magyarországon elég lenne tíz kórház is! No, akkor kéne messzire utaztatni a gyerekeket!
Az orosz gáz- és olajfüggés csökkentéséről felvázolt adatai is azt mutatják, hogy az árnyékból nem látni a fényt, napjaink valóságát.
Orosz olaj érkezik a mai napig is átcímkézve harmadik országokból az Európai Unió egyes országaiba, titokban. Az USA kiszolgáltatottjává vált, versenyképességét drámaian vesztő Németország bezárta az utolsó három atomerőművét és „rendkívül klímabarát” széntüzelésű erőműve(ke)t nyitottak meg. A klímahisztisek hallgatnak! Az sem érdekli őket, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban naponta tonnaszámra jutnak a légkörbe a káros anyagok. Még segítik is a környezetszennyezést a környezetvédelem koronázatlan királyai, és szítják a tüzet, egyre több „tüzelőanyagot”, vagyis fegyvereket és lőszert szállítanak Ukrajnának, nehogy „kialudjon a tűz”. Ez az „árnyékkormány” árnyékstratégiája, amelyből egy vonulat jól felismerhető: vizet prédikálnak és bort isznak!
Oh! Majd megfeledkeztem az orbitális hazugságáról. Ez az árnyékban lévő önjelölt miniszterelnök asszony a sötétségben annyira elvakult, és annyira nincs tisztában a jelen valóságával, hogy azt a blődséget találta mondani, hogy „Orbánnak nincs többsége az országban. Ezt a rablóbandát leváltjuk.” Bár a tudása lenne akkora, mint a kisebbség győzelmébe vetett hite!

Végül, néhány szó az egy kását fújó ellenzék ruszofóbiájáról, a jelenleg regnáló kormány és Orbán Viktor „Putyinpincsizéséről”. Az orosz-gyűlölet hasonló a zsidógyűlölethez. Egy nemzet, egy népcsoport, egy faj gyűlölete egy normális világban megengedhetetlen. Önök azonban az orosz-gyűlöleten is túlmentek: egyre erősebb magyar-gyűlöletet honosítanak meg az Európai Unió intézményeiben, amit büszkén „hazafias cselekedeteknek” titulálnak. Ideje lenne e kérdésben is nulla toleranciát hirdetni! Ami az oroszbarátságot illeti, hát, ismét csak arra hívnám fel Klára asszony figyelmét, hogy hamar felejtenek. Nem emlékszik már, hogy ki volt az, aki meghívta Putyin elnököt a saját lakására? Ki volt az, aki a hivatalos kapcsolatot egy bensőséges otthoni fogadtatással koronázta meg? Ki adományozott egy (pincsi?) kutyát az orosz elnöknek? Elárulom Önnek: a maga ura és pártfőnöke, Gyurcsány Ferenc. A Putyin-barátság és a pincsi jelző Önökre vonatkozik. Ma meg a legnagyobb orosz-gyűlölők? Ja, kérem, mindig szélirányba kell fordulni! Oda, ahonnan várható a haszon, a hatalom. Huzatos a Kárpát medence!

2023.06.10
A szerző:  ny. egyetemi docens

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük