Kína legfőbb megbízottja békemisszióba kezd Ukrajnában, miközben Oroszország fokozza a támadásokat

KIJEV – Kedden Kijevben kezdi meg Ukrajnát és négy másik nemzetet egy magas rangú kínai megbízott azzal a céllal, hogy megerősítse Hszi Csin-ping kínai elnök globális béketeremtő megbízatását. Li Hui nagykövet, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője kedden és szerdán látogat a fővárosba – közölte egy ukrán tisztségviselő hétfőn az AFP-vel és a Reutersszel. Nem világos, hogy Li találkozik-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Li úr érkezése akkor történt, amikor Oroszország fokozza háborús erőfeszítéseit az ukrán fővárosban. Ukrajna szerte kedd hajnalban légiriadó-szirénákat indítottak, Kijevben pedig több robbanás is hallatszott, ami májusban a nyolcadik orosz támadás a főváros ellen.

Li úr, egykori moszkvai nagykövet, aki folyékonyan beszél oroszul, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba is ellátogat, bár a kínai külügyminisztérium nem erősítette meg az utazás útvonalát vagy hosszát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt pénteken azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „még nem szerepel az ütemterv” a Tass állami hírügynökség szerint. Hszi úr áprilisban bejelentette, hogy Kína követet küld Ukrajnába, amikor először hívta Zelenszkijt, miután Oroszország teljes körűen megtámadta szomszédját. A kínai vezetőt a nyugati hatalmak nyomás alá helyezték, mert nem ítélte el Putyin háborúját.
Nem világos, hogy Li úr mekkora előrelépést tud elérni. Kijev visszautasította Kína 2023-as tűzszünetre vonatkozó javaslatát, mivel az befagyasztaná az orosz csapatokat Ukrajna területén.

A Zelenszkij úr számára elfogadhatóbb megoldás támogatása azzal kockáztatná Putyin úr elidegenítését, akivel Hszi határtalan barátságot kötött az orosz invázió előestéjén. „Egyetlen ingadiplomáciai körrel egyetlen települést sem lehet elérni. Ez még csak a kezdet” – mondta Dr. Wang Yiwei, a Renmin Egyetem Európa-tanulmányokkal foglalkozó professzora. „Li látogatása már önmagában is áttörést jelent, mivel visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint Kína támogatja Oroszország háborúját” – tette hozzá. „Ez segíteni fog abban, hogy a Kína-Európa kapcsolatokat visszaállítsuk a helyes útra.”

Zelensky úr az elmúlt napokban saját európai turnéján volt. Emmanuel Macron francia elnök vasárnap „megnyitotta az ajtót” az ukrán vadászpilóták számára, hogy Franciaországban képezzék ki magukat, másnap Rishi Sunak brit miniszterelnök támogatta a koalíció ötletét, amely Ukrajnát nyugati gyártású vadászrepülőgépekkel látná el. Az ukrán vezető találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is, akik bejelentették az ország eddigi legnagyobb csomagját az ukrán fegyveres erők számára . BLOOMBERG

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük