Az Egyesült Államok és Kína ígéretet tesz arra, hogy fenntartja a kommunikációt, amikor két vezető tisztviselő találkozik

FRISSÍTVE 2023. MÁJ. 12. DE. 9:38 SGT
FacebookTwitter

Washington – A Biden-adminisztráció legfőbb biztonsági tanácsadója ezen a héten találkozott Kína vezető diplomatájával, és ígéretet tett arra, hogy nyitva tartja a kommunikációs vonalakat – közölte a Fehér Ház csütörtökön, az országok egyik első magas szintű találkozóján az állítólagos kínai kémballon körüli vita óta . megromlott kapcsolatok februárban.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Wang Yi kínai vezető diplomata szerdán és csütörtökön találkozott Bécsben, és többek között Oroszország Ukrajna elleni háborújáról is tárgyalt – áll a Fehér Ház közleményében.

„A két fél őszinte, érdemi és konstruktív megbeszéléseket folytatott többek között az USA-Kína kétoldalú kapcsolat kulcsfontosságú kérdéseiről, a globális és regionális biztonsági kérdésekről, Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és a Tajvannal való átlépésről szóló kérdésekről” – áll a közleményben. találkozó „a kommunikációs vonalak nyitottságának fenntartására és a verseny felelősségteljes kezelésére irányuló folyamatos erőfeszítések egy része”.
Az Egyesült Államok-Kína kapcsolatok lefelé csúszásban vannak a kínai kémkedés és az emberi jogok megsértése miatti vádaktól kezdve az Egyesült Államok katonai szövetségek létrehozására tett erőfeszítéseiig, hogy megfékezzék Kína Tajvannal és a csendes-óceáni térséggel kapcsolatos ambícióit.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta februárban tervezett pekingi útját, miután az Egyesült Államok lelőtt egy kínai léggömböt, amely érzékeny katonai helyszínek felett repült, diplomáciai válságba sodorva a riválisokat. Blinken úr utazásának célja az volt, hogy segítsen helyreállítani a kapcsolatokat, miután az akkori házelnök, Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt megszakadt, az önkormányzati szigeten, amelyet Kína a magáénak tekint.

A Fehér Ház kifejezte azon törekvését, hogy átütemezze Blinken úr látogatását, és más magas szintű találkozókat szervezzen annak érdekében, hogy a kapcsolatok ne fajuljanak konfliktusba.

“A két fél megállapodott abban, hogy fenntartják ezt a fontos stratégiai kommunikációs csatornát e célok elérése érdekében” – közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy a megbeszélések Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök novemberi indonéziai találkozójára építenek. 

Forrás: The Straits Times

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük