Bloomberg: Oroszország újrakezdi a jüan felvásárlást, hogy növelje devizatartalékait

Módosítva: 2023-05-03 11:13

Oroszország májusban újraindíthatja a devizafelvásárlásokat tartalékai növelésére, mivel a növekvő energiabevételek stabilizálják az államháztartást az ország gazdaságának károsítására irányuló nyugati erőfeszítések ellenére – jelentette kedden a Bloomberg.
A pénzügyminisztérium várhatóan még ezen a héten bejelenti a devizavásárlások újraindítását – írta a hírügynökség. A kezdeti volumen várhatóan havonta mintegy 200 millió dollárnak megfelelő jüant fog érinteni. A kínai valutát tekintik a fő eszköznek, amelyet Oroszország használhat, hogy feltöltse 154 milliárd dolláros nemzeti vagyonalapját.
“FONTOS LESZ A PIAC SZÁMÁRA, HOGY AZ ÁLLAM ISMÉT ELKEZD TARTALÉKOKAT FELHALMOZNI AHELYETT, HOGY ELKÖLTENÉ AZOKAT” – MONDTA NATALIA MILCHAKOVA, A FREEDOM HOLDING CORP. ELEMZŐJE.

“Ez akár pozitívan is befolyásolhatja a rubelt” – tette hozzá.

Oroszország 2022 január végén állította le a devizavásárlásokat, majd az ukrajnai konfliktus kirobbanása után tovább függesztette a programot. Az év elején az orosz jegybank a megugró olaj- és gázbevételek közepette újraindította a devizaműveleteket. A lépés egy átalakított költségvetési mechanizmus része volt, amelynek célja az volt, hogy megvédje a gazdaságot a nyersanyagpiacok ingadozásától, és a tranzakciókat mostantól jüanban bonyolítják le. Moszkva az elmúlt két hónapban csökkentette a jüanértékesítéseket a költségvetési hiány fedezésére, és áprilisban a felére csökkent az értékesítés februárhoz képest.

A Bloomberg oroszországi közgazdásza, Alekszandr Iszakov szerint a devizavásárlások volumene kezdetben csekély lesz, de így is “nagy szimbolikus jelentőségű”, mivel azt mutatja, hogy Oroszország tartalékokat épít, nem pedig “felemészti” azokat. Az eladásról a vásárlásra való áttérés kiemelné “Oroszország képességét, hogy az EU, a G7-ek és szövetségeseik által bevezetett szankciók és árkorlátozás ellenére is képes fenntartani a petrodollár-áramlást” – állítja a hírügynökség.
A “példátlan hiány” ellenére, amely az első negyedév végére elérte a 2,4 billió rubelt (29,8 milliárd dollárt), az orosz szövetségi költségvetés “javulóban van”, részben az egyes olajadók számításában bekövetkezett változásoknak köszönhetően – jelentette a Bloomberg.

Forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük