Cs. Szabó Béla: Kihívások és lehetőségek a kadét képzésben

A Honvédelmi Sportszövetség (HS), Keresztény Gondolkodású Polgárok Honvédelmi Egyesülete, (KGPHE) valamint a MH 20. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája által szervezett nagyszabású bemutatót, kulturális műsort és konferenciát tartottak a Zala vármegye középiskolai kadétjai számára a zalaegerszegi Keresztury Dezső Művelődési Központban.

A megjelentek a Himnusz eléneklésével nyitották meg a rendezvényt, majd a Narrátor köszöntötte a résztvevőket, többek között Széles Ernő dandártábornokot, valamint Szabó János ezredes urat a MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) által delegált vendégeket.

Majd szólásra kérték fel Pintér Attila nyugállományú ezredes urat a KGPHE elnökét, aki méltatta a fiatalok hazafias gondolkodását, amellyel elkötelezték magukat nem csak a tanulás mellett, hanem a haza védelmi ismereteinek megszerzésére és tevőleges részvételére is. Külön kiemelte, hogy a Honvédelmi Sportszövetség keretein belül adódik a lehetőség a katonai pálya megismerésére és megkedvelésére. Az ezredes úr beszéde végén sok sikert és erőt, egészséget kívánt a fiataloknak a további munkához.

Ezután felkérték Sághegyi Attila alezredes urat a Zala Vármegye Védelmi Bizottság titkárhelyettesét, hogy tartsa meg köszöntő beszédét. Bevezetőjében bejelentette, hogy Dr. Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja, valamint a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke nevében tisztelettel köszönti a mai rendezvényen megjelenteket. Továbbá a kadét programmal kapcsolatban, – Örömmel jelenthetem, hogy mára már valósággá vált, hogy Zalaegerszegen és Nagykanizsán is indultak kadétosztályok, amelyek egyre nagyobb létszámot érnek el.- jelentette ki az alezredes úr!

A megyében több mint százötven diák választotta ezt a képzési formát, így megszokottá vált, hogy a Városban is találkozhatunk egyenruhás kadétokkal. A mai megváltozott biztonsági környezetben egyre fontosabb szerepet tölt be a Magyar Honvédség, így annak kiegészítése is egyre fontosabb feladat. – Én úgy gondolom, hogy itt Zala Vármegyében sokat teszünk a fiatalok katonai pályára irányításáért, tájékoztatásáért. – mondta végül a felszólaló!

Az iskolák tanulói és tanárai kedveskedtek a résztvevőknek Wass Albert egy megzenésített versével, amely nagy tapsot kapott.

Majd Dr. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke emelkedett szólásra, aki a mai nehéz nemzetközi helyzetet elemezte, majd a beszédében kihangsúlyozta, a honvédelem szerepét és szükségességét főleg a mostani bizonytalan európai helyzetben. Nagyra értékelte a fiatalok hazafias elkötelezettségét és reményét fejezte ki, hogy sokan fogják választani a haza védelmét katonaként az iskola befejezése után is. Ismertette a résztvevőkkel a honvédség nagyszabású fejlesztési terveit, amely már részben a megvalósulás vége felé tart és kijelentette, hogy a kiváló fegyverhez kiváló, jól képzett és elkötelezett katonákra van szükség.

Reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi kadétokból előbb, vagy utóbb kiváló katonák válnak a haza javára, akik magas szinten fogják tudni kezelni a rájuk bízott fegyvereket. Kijelentette, hogy vége az ósdi elavult fegyverzetek korának és minden kadétot arra kért, hogy szorgalmasan képezze magát, majd jó tanulást és sok sikert, erőt és egészséget kívánt a fiataloknak!

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikum 10. évfolyamos diákjai és tanárai zenés irodalmi összeállítást adtak elő, amely nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

A kadét képzés szerves részét képezi a fiatalok állóképességének fokozása, amelyben fontos szerepet játszik az önvédelmi sportok oktatása. Ebből kaptak ízelítőt a konferencia résztvevői, Varga Zoltán tartalékos százados vezetésével, a Ganz Ábrahám Technikum tanulóinak, valamint a Zalaegerszegi Judo Sportegyesület tagjainak részvételével.

Az önvédelmi bemutató második felében Kung-fu bemutatót láthattunk Gausz Tamás 6. mesterfokozatú régió vezető szereplésével, amely szintén nagy sikert aratott.

A konferencia végéhez közeledve felkérték Pintér Attila nyugállományú ezredes urat, a záró gondolatainak elmondására, amelyben példaként állította a helyi szervezetet az elért eredményei alapján és sok sikert kívánva további eredményes és jó munkát és nem utolsósorban jó tanulást kívánt a fiataloknak. Amit mondok, ma már el lehet mondani: – Hiszek egy Hazában Magyarországban, a magyar gazdaság felemelkedésében! Fiatalok ti vagytok az utódaink, rajtatok múlik! Isten segítsen benneteket ebben.

A végén a meghívott vendégek közül Dr. Gerencsér Erzsébet a Keresztény Értelmiségiek Országos Szövetségének (KÉOSZ) a tagja kért szót, majd kérte az egybegyűlteket egy Mi Atyánk imádság elmondására a békéért!

A konferencia bezárása után a résztvevő vezetők tovább beszélgetve fejtették ki gondolataikat, hogy miként lehetne ezt a ifjúsági mozgalmat még tovább fejleszteni és szélesíteni a részvevők körét, jobbá és hatékonyabbá tenni azt!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük