Ausztrália jelentős változásokat tervez a hadseregben, ahogy az Egyesült Államok dominanciája elhalványul

CANBERRA – Ausztrália kormánya kiemelten kezeli a nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő képességét, az irányított fegyverek hazai gyártását és a diplomáciát – a hétfőn közzétett áttekintés kulcsfontosságú pontjai, amelyek az ország második világháború óta a legnagyobb védelmi megrendülését javasolják. A Védelmi Stratégiai Áttekintés szerint Ausztrália hadserege jelenleg nem „alkalmas a célnak”.

Azt javasolta, hogy a kormány helyezze át a kiadások prioritását a nagy hatótávolságú rakéták és katonai drónok vásárlására, miközben fellendíti a hazai védelmi gyártást. A balközép Munkáspárt kormánya röviddel a 2022 májusi hatalomra kerülése után elrendelte a védelmi stratégia és a katonai kiadások felülvizsgálatát, részben az új járművek és fegyverek beszerzésének hosszadalmas késése miatti aggodalmak miatt. Az egykori külügyminiszter és védelmi főnök által készített áttekintés szerint Ausztrália „gyökeresen eltérő” stratégiai környezettel néz szembe, beleértve a kínai katonai felépítést is, amely „a legnagyobb és legambiciózusabb ország a háború vége óta. (Második világháború).”

A felülvizsgálat szerint az Egyesült Államok többé nem „egypólusú vezető az indo-csendes-óceáni térségben”, az Egyesült Államok és Kína közötti intenzív verseny határozza meg a régiót, és ez a versengés „konfliktusokat rejt magában”.
Ausztrália északi bázisaira helyezik a hangsúlyt az ellenfelek elrettentésére, valamint a kereskedelmi útvonalak és a kommunikáció védelmére.Anthony Albanese miniszterelnök a felülvizsgálatot „a második világháború óta végzett legjelentősebb munkának” nevezte.

„Egy olyan világot mutat be, ahol a nemzetbiztonságunk előtt álló kihívások folyamatosan fejlődnek. Nem dőlhetünk vissza a régi feltételezésekhez. Biztonságunk erejét a jövő alakításával kell építeni, ahelyett, hogy arra várnánk, hogy a jövő alakítson bennünket” – mondta újságíróknak.

Kína a második világháború óta a legnagyobb építkezésen megy végbe, és stratégiai versenyt folytat Ausztrália közeli szomszédságában – áll a felülvizsgálatban. A titkos jelentés nyilvános változata szerint Ausztráliának „el kell kerülnie azt a legmagasabb szintű stratégiai kockázatot, amellyel nemzetként most szembe kell néznie: a nagy konfliktus lehetőségét a térségben”. Az Ausztráliát érő katonai fenyegetés nem igényel inváziót a „rakétakorszakban” – áll a közleményben. Ausztrália szorosabban fog együttműködni az Egyesült Államokkal. Ez fokozott kétoldalú katonai tervezést és több amerikai haderő fogadását, valamint nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzését vonja maga után.

Ausztráliának emellett meg kell erősítenie a védelmi együttműködést a csendes-óceáni és a délkelet-ázsiai országokkal – áll a felülvizsgálatban. A védelmi finanszírozás a következő évtizedben növekedni fog, de a következő négy évben változatlan marad, 19 milliárd ausztrál dollár (17 milliárd S$), és 7,8 milliárd ausztrál dollárt vonnak el a törölt projektekből.

Ausztráliának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje területeit és a közvetlen térséget, elrettentse az ellenfelet attól, hogy az északi megközelítéseken keresztül a hatalmat kiterjessze, és meg kell védenie a kereskedelmi útvonalakat és a kommunikációt – mondta Richard Marles védelmi miniszter a felülvizsgálatra adott válaszában. “Célunk, hogy megváltoztassuk a számítást, így egyetlen potenciális agresszor sem vonhatja le azt a következtetést, hogy a konfliktus előnyei meghaladják a kockázatokat” – mondta.

A nagy hatótávolságú csapások és az irányított fegyverek „alapvetőek ahhoz, hogy az Ausztrál Védelmi Erők veszélyben tudják tartani az ellenfelet” – áll a felülvizsgálatban, hozzátéve, hogy ezeknek a fegyvereknek a hazai gyártását bevezetik, és felgyorsítják a beszerzést. Ausztrália haladéktalanul korszerűsíti északi bázisait és kikötőit, és a felülvizsgálat szerint az országnak orvosolnia kell az üzemanyag-tárolási problémákat. A kiber- és űrvédelmi képességek fejlesztését is szorgalmazta. A kritikus területek közé tartozik a tenger alatti hadviselés, valamint a megfigyelésre és csapásra szánt drónok; továbbfejlesztett célzás; nagy hatótávolságú csapás; tengeri műveletek tengeri tiltás és helyi tengeri ellenőrzés érdekében; lég- és rakétavédelem; expedíciós színházi logisztika; és északi bázisok a logisztikai támogatás és elrettentés céljából. A felülvizsgálat nagy hatótávolságú hajóelhárító rakétákat ajánl Ausztrália F-35A és F/A-18F vadászgépeihez, valamint a Ghost Bat személyzet nélküli repülőgépek fejlesztését az Egyesült Államokkal.

Straits Times/Asia/REUTERS, BLOOMBERG 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük