Eurizon: a dollár “elképesztő” ütemben veszíti el tartalékvaluta státuszát

Az Oroszország elleni nyugati szankciók világszerte felgyorsították az amerikai dollártól való eltávolodást – figyelmeztetett kedden Stephen Jen, az Eurizon londoni székhelyű vagyonkezelő cég vezérigazgatója.
A dollár részesedése a globális tartalékokból tavaly tízszer gyorsabban csökkent, mint az elmúlt két évtizedben – mondta Jen, akit a Bloomberg idézett. Jen szerint a folyamat úgy kezdődött, hogy egyes országok alternatívák után kezdtek nézni, miután látták, hogy Oroszország vagyonát külföldön befagyasztották, és az országot elvágták a SWIFT néven ismert globális pénzügyi üzenetküldő rendszertől. 

A TAVALYI “VAD” ÁRFOLYAM-INGADOZÁSOKKAL KIIGAZÍTVA A DOLLÁR 2016 ÓTA NAGYJÁBÓL 11%-OT VESZÍTETT PIACI RÉSZESEDÉSÉBŐL, 2008 ÓTA PEDIG ENNEK KÉTSZERESÉT – ÍRTA JEN ÉS AZ EURIZON KOLLÉGÁJA, JOANA FREIRE JEGYZETÉBEN.

“A dollár 2022-ben elképesztő összeomlást szenvedett tartalékvalutaként a piaci részesedése tekintetében, feltehetően a szankciók izmos alkalmazása miatt” – olvasható a jegyzetben.

AZ USA ÉS SZÖVETSÉGESEI ÁLTAL OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN HOZOTT RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEK MEGDÖBBENTETTÉK A NAGY TARTALÉKOT BIRTOKLÓ ORSZÁGOKAT, AMELYEK TÖBBSÉGE FELTÖREKVŐ GAZDASÁG – MAGYARÁZTA JEN ÉS FREIRE.

A zöldhasú jelenleg a teljes globális tartalékok mintegy 58%-át teszi ki, szemben a 2001-es 73%-kal, amikor az volt a “vitathatatlan hegemón tartalék” – mondták a szakértők. Kína és India azon dolgozik, hogy saját valutájával rendezzék a nemzetközi kereskedelmet, míg Oroszország számos országtól rubelben és kínai jüanban kezdte meg az elszámolásokat az exportjáért. A hét elején Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök felszólította a fejlődő országokat, hogy távolodjanak el az amerikai dollártól saját valutájuk javára.

Lula megjegyzéseit követően Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elismerte, hogy a dollár mint világ tartalékvaluta szerepe csökkenhet, mivel Washington a globális pénzügyi rendszer feletti befolyását arra használja fel, hogy szankciók révén geopolitikai céljait elérje.

forrás: oroszhirek. hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük