Peking nem válaszol, mondta a vezető amerikai diplomata

SZINGAPÚR – Kína visszautasítja az Egyesült Államok azon próbálkozásait, hogy újraindítsák a párbeszédet, miután a közelmúltban kiéleződött a feszültség a két ország között.
Peking egyszerűen nem hívja vissza az amerikaiakat – mondta egy magas rangú amerikai diplomata a The Sunday Timesnak adott pénteki interjújában, miközben kétnapos szingapúri úton járt.
„A megfelelő témákat készítettük, hogy elkötelezzük magunkat velük, de ők nem vették fel a kapcsolatot” – mondta Derek Chollet, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsadója.
A feszültség nőtt, miután az Egyesült Államok februárban lelőtt egy kínai „kém” léggömböt, amely megsértette a légterét. Az esetet a szuverenitás és a nemzetközi jog megsértésének nevezve Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozatlan időre elhalasztotta Hszi Csin-ping elnökkel tervezett pekingi találkozóját .
Kína azt állítja, hogy a léggömb csupán időjárási adatokat gyűjtött.
Peking állítólag azóta is visszautasította az megbeszélési kérelmeket, többek között Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert kezdeményezte témákban is.
Szingapúrban áttörést hozhat, ha a júniusi Shangri-La párbeszéden találkozik kollégájával, Li Shangfuval, az új védelmi miniszterrel. Részvételüket azonban még meg kell erősíteni.
A Dialogue, a világ vezető biztonsági tisztviselőinek éves találkozója, amelyet 2002 óta a szingapúri Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete szervez, volt az első személyes találkozó helyszíne Austin úr és akkori kollégája, Wei Fenghe között 2022-ben, amikor vezető stratégiai elképzeléseket mutatott be.
„Kétségtelen, hogy a KNK-val (Kínai Népköztársaság) fennálló kapcsolat feszült pillanatban volt” – mondta Chollet, hozzátéve: „Felelősséget érezünk azért, hogy ezt a kapcsolatot felelősségteljesen kezeljük.”
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok érzékeny a Délkelet-Ázsiában tapasztalható bizonytalan amerikai-kínai kapcsolatok miatti nyugtalanságra, amelyet „olyan arénaként ír le, ahol stratégiailag egyre inkább meghatározzák a 21. századot”.
„Nagyon nyitottak vagyunk, és folyamatos párbeszédre törekszünk. A régióban élő barátainktól pedig azt halljuk, hogy milyen fontosságot tulajdonítanak nekünk, hogy megtaláljuk a módját, hogy együtt tudjunk élni a KNK-val.
„És oly módon, hogy ne tegyünk eszkaláló jellegű intézkedéseket, és megpróbáljuk enyhíteni a helyzeteket” – tette hozzá Chollet úr, Blinken úr vezető politikai tanácsadója.
„Szeretnénk világossá tenni partnereink számára; erről beszéltem a kollégáimmal itt (Szingapúrban)” – mondta.
Pénteken találkozott többek között Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel és Albert Chua állandó külügyminiszterrel, majd szombaton Dél-Koreába repült.
Chollet úr elmondta, márciusi látogatásai során a jakartai és bangkoki kollégáitól is keresett perspektívákat az Egyesült Államok-Kína kapcsolatáról.
„Tisztában vagyunk vele, hogy a siker nagy része a jelenléten, a meghallgatáson és az elköteleződésben rejlik.”
A megbeszélések azért is sürgősek, mert az Egyesült Államok érzékeli, hogy Kína „felpörög” a jelenlegi világrenden, és képes lehet felülvizsgálni azt. 
Kína a világjárvány korszakának elszigetelődését követően számos diplomáciai kiruccanással jelent meg a címlapokon, köztük Hszi úr Moszkvával való kapcsolatának újbóli megerősítésével, az ukrajnai háború befejezésére tett javaslattal és Szaúd-Arábia és Irán közeledésének közvetítésével.
Miután a múlt héten találkozott Hszi úrral, Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, Európának kerülnie kell a szuperhatalmak közötti esetleges konfliktusokat .
Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a héten Kínába utazott úgy, hogy véget kell vetni az amerikai dollár és a nyugati pénzintézetek dominanciájának.
Az elemzők megragadják ezeket a fejleményeket annak bizonyítékaként, hogy Kína le akarja váltani az Egyesült Államokat a világrend élén, amelyet akkor szereztek meg, amikor a második világháború után kevés erős nemzet volt. 
Egyértelmű, hogy Kína „egyre inkább olyan rendre törekszik, amelyet önmagával szemben igazságtalannak tart” – mondta Chollet. “Bár természetesen éppen ez a rend az oka annak, hogy a KNK óriási gazdasági és társadalmi növekedést tudott elérni az elmúlt évtizedekben.”
„De hiszünk a párbeszédben és a vitában. Nekik képesnek kell lenniük arra, hogy kifejtsék nézeteiket, mi is bemutatjuk a nézeteinket, és megpróbáljuk kidolgozni a továbblépést. Ettől nem zárkózunk el, nem vagyunk szégyenlősek” – tette hozzá. 
“De ez nem történik meg, és úgy gondolom, hogy ez nem egy jó helyzet, ” – mondta, hangsúlyozva, hogy Kínának nem sürgős a tárgyalások folytatása a kapcsolatok rendezése. 
Úgy tűnik, hogy az új hidegháború elemei – ideológiai versengés, katonai konfrontáció és gazdasági szétválás – megragadtak a kétoldalú kapcsolatokban, bár a kereskedelem rekordot döntött 2022-ben.
Chollet úr azonban azt mondta, hogy „kockázatmentesítésről” van szó, amely abból fakad, hogy az Egyesült Államok meg akarja őrizni ellátási láncait, és biztosítani akarja, hogy a kulcsfontosságú technológiák összetevői ne Kínától függjenek.
„Természetesen nem keresünk új hidegháborút. Nem is törekszünk Kínától való elszakadásra. Egy bizonyos mértékű kockázatmentesítés folyamatban van” – mondta.
„Ez a legösszetettebb és legkövetkezményesebb kapcsolatunk. El kell fogadnunk, hogy Kína az egyetlen ország, amelynek ereje és akarata is megkísérli a világrend újraalkotását.”
Ám bár ez a rivalizálás zajlik, úgy tűnik, az Egyesült Államok nem törődik azzal, hogy a délkelet-ázsiai gazdaságok mind az Egyesült Államokkal, mind Kínával – a kereskedelem, a befektetések, az infrastruktúra és a technológia meghatározó forrásával – meg akarják őrizni kapcsolataikat, és hangoztatják, hogy nem kérik őket a politikai oldal megválasztására.
“Nos, halljuk, és megpróbáltunk reagálni rá” – mondta Chollet úr, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok ügyel arra, hogy Kína betartsa a szabályokat, és ne mozdítson elő olyan projekteket, amelyek adósságcsapdák.
„Fontos azt is elmondani, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Ez az, amit partnereink itt a régióban és a világ más részein, köztük Európában is nagyon tisztában vannak” – jegyezte meg. 
Chollet úr, az amerikai vezetés szószólója régóta hangsúlyozta a partnerekkel való együttműködést. Nem lesz könnyebb a dolga.

Forrás: The Straits Times/Asia honlap

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük