JPMorgan: az amerikai bankválság még nem ért véget

Forrás: oroszhírek.hu 2023-04-05 12:24

A pénzügyi ágazatban a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása által okozott zavarok még nem értek véget, és még évekig érezhetőek lesznek – véli Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója.
A bankár a részvényeseknek kedden írt éves levelében úgy fogalmazott, hogy az események fordulata “jelentősen megváltoztatta a piac várakozásait, a kötvényárak drámai mértékben visszaestek, a részvénypiac lefelé mozog, és a piac recessziós esélyei megnőttek”.
Bár Dimon megjegyezte, hogy a közelmúltbeli események semmiben sem hasonlítanak a 2008-as globális pénzügyi válsághoz, arra figyelmeztetett, hogy “a jelenlegi válság még nem ért véget, és még ha mögöttünk is van, még évekig lesznek visszahatásai”.

A JPMorgan vezetője szerint a közelmúltbeli válság “sok idegességet váltott ki a piacon, és egyértelműen a pénzügyi feltételek némi szigorodását fogja okozni, mivel a bankok és más hitelezők konzervatívabbá válnak”. Március elején az SVB és a Signature Bank napokon belül csődbe ment. Egy harmadik hitelező, a First Republic végül 30 milliárd dolláros mentőcsomagot kapott a Wall Street vezető bankjaitól, köztük a JPMorgan-tól, betétek formájában. A nagy hitelezők a befektetők azon félelmei közepette léptek közbe, hogy a First Republic lehet a következő amerikai bank, amely csődbe megy. A “fertőzés” aztán átterjedt Európára, ahol a Credit Suisse hamarosan bajba került, és végül a rivális UBS vette át az ország központi bankja által közvetített sietős üzlet keretében.
Dimon szerint a regionális bankokat érő stressz miatt a befektetők és az elemzők azt sugallták, hogy a “túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek” bankok lesznek a válság haszonélvezői. Elmondta, hogy a JPMorgan a kisebb bankokat akarja megerősíteni az egész pénzügyi rendszer javára.

“Minden olyan válság, amely megrongálja az amerikaiak bankjaikba vetett bizalmát, az összes bankot károsítja – ez a tény már a válság előtt is ismert volt. Bár igaz, hogy ez a bankválság “hasznára vált” a nagyobb bankoknak a kisebb intézményektől beáramló betétek miatt, az a feltevés, hogy ez az összeomlás bármilyen módon jót tett volna nekik, abszurd” – írta Dimon.
Több szabályozást sürgetett a pénzügyi szektorban, és azt állította, hogy a döntéshozóknak óvatosabbnak kellene lenniük azzal, hogy egyes pénzügyi szolgáltatásokat esetleg nem bankok és úgynevezett árnyékbankok felé tereljék.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük