Kész az amerikai haditerv a harmadik világháborúra

Forrás:   ORIGO 2023.04.04. 20:09

Elképesztő írást jelentetett meg a Foreign Affairs, amiben egy Oroszország-ellenes támadókoalíció lehetőségét ismertetik. Az esetleges katonai szövetségben a NATO-tagállamok mellett ázsiai és csendes-óceáni országok is szerepet kapnának.
Egy “NATO 2.0” segítségével lépne be a Nyugat a háborúba
A Pentagonban tisztában vannak azzal, hogy Ukrajna még sokáig nem lesz képes a faltörő kos szerepét játszani Oroszországgal szemben, még a Nyugat kiterjedt pénzügyi és katonai támogatásával sem, ugyanis Kijevnek nincsenek meg az erőforrásai ahhoz, hogy megnyerje a konfliktust Moszkvával.

EZ A FELISMERÉS ARRA KÉSZTETI AZ AMERIKAIAKAT, HOGY “KERÜLŐUTAKAT” KERESSENEK ABBÓL A CÉLBÓL, HOGY DIREKT BEAVATKOZÁSSAL SEGÍTSÉK A ZELENSZKIJ-REZSIMET A KONFLIKTUSBAN.
Itt jön a képbe a Foreign Affairs legfrissebb publicisztikája, amiben amerikai tisztviselők ennek egy lehetséges megoldását vázolják fel. Szerintük egy új biztonsági közösség – az Atlanti-Ázsiai Biztonsági Közösség – létrehozása lehetne a kulcs, hogy direkt katonai támogatást nyújthassanak Ukrajnának. Az új közösségnek tagja lenne a legtöbb NATO-ország (many NATO-countries), Ukrajna és szövetségesei, valamint minden csatlakozni kívánó semleges állam.

RÖVIDEN ÖSSZEFOGLALVA, EGY TÁMADÓ HADMŰVELETEKRE ALKALMAS NATO 2.0 ALAPÍTÁSÁT SZORGALMAZZÁK, MIVEL A JELENLEGI SZÖVETSÉGI RENDSZERT ALKALMATLANNAK TARTJÁK VÉDELMI TERMÉSZETE MIATT.
A tervezett szervezet elvileg önkéntes alapon szerveződne, tehát párhuzamosan, de nem egy az egyben átfedésben a NATO-val, illetve védelmi kötelezettséggel sem bírna a tagok számára. Mindazonáltal joggal tekinthető eszkalációs tényezőnek egy hasonló szervezet létrejötte, ugyanis más célt nem szolgálna, mint az amerikai csapatok bevetését az orosz-ukrán háborúban.

Erre a szerzők maguk is tesznek utalást, amikor a cikk végén, konklúzió gyanánt kifejtik és egyértelművé teszik: Az amerikai csapatok jelenléte nélkül nincs jövője az ukrán demokráciának.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük