Német képviselő: az amerikai erőknek és az atomfegyvereiknek távozniuk kell Németországból

Berlinnek szakítania kell az Amerikával szembeni szélsőséges alárendeltségi viszonyával és a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető külpolitikájával – jelentette ki pénteken Sevim Dagdelen, a baloldali párt Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt – hangsúlyozta a képviselő.
“78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazamenjenek” – mondta Dagdelen a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti rendezvényen. Az amerikai katonai támaszpontok “földönkívüli övezetként viselkednek, ahol a német alkotmány nem érvényes” – mondta a képviselő, aki a parlament külügyi bizottságának is tagja.
Washington a német földön lévő bázisait arra használja, hogy külföldön háborúkat folytasson és halálos dróncsapásokat indítson – mondta Dagdelen, hozzátéve, hogy ezek közül néhány akció sérti a nemzetközi jogot.

Kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak. Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, “mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy Berlin azt is hagyta, hogy az Egyesült Államok “tűzvonalba állítsa” a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival.
A német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig ott vannak – mondta Dagdelen.

“KITARTUNK ÁLLÁSPONTUNK MELLETT: AZ AMERIKAI ATOMFEGYVEREKNEK TÁVOZNIUK KELL” – TETTE HOZZÁ.

“Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat” – mondta a képviselő, rámutatva arra, hogy Amerika hanyagul viszonyul partnerei érdekeihez és igényeihez.

Dagdelen szerint “egyre kevesebb ország a világon hajlandó ezt elfogadni”. Az igazi “barátságnak” az emberi jogok és a nemzetközi jog kölcsönös tiszteletén kellene alapulnia – tette hozzá a képviselő.
Az európai országok közül Németországban állomásozik messze a legtöbb amerikai katona. Több mint 35 ezer amerikai katona állomásozott a területén 2022-ben. Olaszország, amely a második legnagyobb számú amerikai katonának ad otthont, messze lemaradva, ugyanekkor mintegy 12 ezer amerikai katona állomásozott ott. 

forrás: oroszhirek.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük