Cs. Szabó Béla: A híd túl messze van…

A világ a bizonytalanság felé tántorog. Egyre jobban megkísérti a világvégét! A világ urai, vagy akik annak hiszik magukat, úgy gondolják nekik mindent szabad és ami kell azt csak úgy elvehetik.
A történelem folyamán ez már sokszor sikerült is nekik és most ismét megkísérlik ugyanazt és ugyanúgy. Most azonban egy olyan ponthoz érkezett a dolog, hogy egy kemény fába vágott bele a bicskájuk és úgy tűnik, hogy egyik fél sem akar engedni.

Amikor a Szovjetunió összeomlott, akkor a vezetői tudomásul vették, eddig volt és nincs tovább. Szabad utat kell engedni az újnak és a másnak, hiszen az elaggott szovjet vezetés eltűnt a színről és átadta a helyét a fiataloknak. Igaz ez sokba került a „nagy” Szovjet hatalomnak, mert a sok nemzetiségű birodalom szétesett és csak egy részük lépett be a föderációba.

Az USA ma ugyanolyan helyzetben van, mint anno a szovjet vezetők, vagyis elaggott a vezetése és a pénzügyi helyzete katasztrofális, és a megoldás sem látszik, hiszen az egyik világvalutáról lévén szó, ennek az összeomlása a világ gazdaságára egyelőre beláthatatlan következményekkel járna!
Az amerikai vezetésre kívülről rátekinteni majdhogynem szörnyű. Az embernek „deja vu” érzése van mint amikor látta Brezsnyevet „felállítani” a Vörös téren.
Általában ilyenkor kezdődnek a politikában olyan folyamatok, amelyek visszafordíthatatlan eseménysort indítanak el. Igaz a hadserege intakt és használható, de a belső bajok már most láthatóak az amerikai társadalomban. Fiatalok tízezrei narkós állapotban támolyognak a városok főutcáin, miközben belerévednek a semmibe és nincs ember, sem Isten, aki felrázhatná ebből őket!
A sokszor és felelőtlenül felhasznált haderőbe már nem szívesen lépnek be a fiatalok, mert azért az élet az sokkal fontosabb mint a megbecsülés, vagy a pénz.
Amerika már sok fiatal életet áldozott fel a fegyverlobbi profitjáért, úgyhogy most már a proxy háború a megoldás, vagyis Amerika biztosítja a második és harmadik generációs fegyvereket az embereket pedig egy másik fél adja! A szörnyűség csak az, hogy ez a proxy háború itt van a szomszédunkban és folyamatosan eszkalálódik.

Mindenki sejtheti, hogy az Orosz-NATO háborúról gondolkodunk, amely egy nagyon veszélyes időszakba lépett! Hogy ez egy előre megtervezett és kiprovokált háború azt éppen a mai hírek igazolják, ahol is az USA-ban egy neves (Seymour Hersch, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró) bizonyítja, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 csővezeték felrobbantásának projektje már 2021 -ben elkezdődött, tehát jóval a háború kitörése előtt. Nos, egy ilyen terv elindításához olyan mértékű pofátlan arrogancia kell, amely akár beláthatatlan következményekkel is járhat.
Gondoljunk bele, hogy az orosz hatalom egy nukleáris nagyhatalom, amelynek ugyanúgy vannak érdekei, mint az USA-nak!

Az eddigi orosz békés (hiszen nem volt kötelező sorozás csak egy minimális a békeidőben szokásos haderő létezett) külpolitika vélhetőleg átalakul. Minimum visszatérés lesz a hidegháborús időszakhoz, még akkor is, ha nem romlik tovább a helyzet! Amerika rosszul jár, hiszen a Brzezinski – doktrínának vége, vagyis az, hogy a kínaiakat és az oroszokat egymással szembeállítsák. Biden tehát tönkre tette azt, amit évtizedekig próbált az Egyesült Államok külpolitikája elérni. Ha belegondolunk abba, hogy ha a BRICS országok egy katonai szövetségre lépnek egymással, akkor nagyon sötét jövő elé néz az USA az EU-val egyetemben. Csak a tények kedvéért: a BRICS országok lakossága a föld lakóinak 40%-a, a világ hazai össztermékének (GDP) 21 %-át, a világ deviza tartalékának közel a felét birtokolják!

Ezzel szemben az USA és az EU két hatalmas piacot is elvesztett, de vannak egyéb problémák is!
A gazdasági problémáit az USA úgy próbálta megoldani, hogy az olcsó energiát elzárja Európa elől. Azonban ez egy két élű fegyver, hiszen az olcsó energia a kínai gazdaságba fog áramolni és a versenyképessége még erősebb lesz, ezáltal a gazdasága még jobban fog prosperálni és még nagyobb piacot fog meghódítani a világból.
Felmerül egy további logikus kérdés, vagyis ezt meg az USA egy atomháborúval fogja megoldani?
Persze ez egy hipotetikus kérdés, mert ugyan egy elaggott elnöknek, akinek már belátható ideje sincs az életben, annak már majdnem mindegy! Bizakodjunk, hogy talán nem így lesz. Azonban az kristálytisztán látszik, hogy az Ukrán-Orosz háború, az a többek között az Ukrajnába fektetett dollár százmilliárdok megmentésére szolgál.
Miközben az amerikai gazdaság recseg-ropog, addig a fegyverek dübörgése hallatszik Ukrajnában és a ukrán emberek nyomorban, piszokban, éhezve várják a megváltást!
A híd amely a párbeszédhez kell, pedig csak egyre messzebb lesz ……. ha egyáltalán lesz!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük